Gebruik jij je magazijnruimte optimaal?

Gebruik jij je magazijnruimte optimaal?

Voor zowel grote als kleine webwinkels is magazijnruimte vaak een punt van zorg. Door de groei van je webwinkel, bijvoorbeeld een toename in het aantal bestellingen of een uitbreiding in je assortiment, kan er ruimtegebrek in je magazijn ontstaan. Wat doe je dan?

Magazijnruimte in eigen beheer of uitbesteden?

Bij ruimtegebrek is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk het huren of bouwen van een groter magazijn. Maar een verbouwing kost veel tijd, geld en kan veel overlast veroorzaken. Veel kleine webwinkels stellen ook het huren zo lang mogelijk uit. Het kost je toch geld en lang niet altijd is het een fijn gevoel als al jouw artikelen in een ander pand komen te liggen.

Een herinrichting van je magazijn vergroot je capaciteit en maakt orderpicken efficiënter.

En dus wordt er nog eens kritisch gekeken naar de huidige inrichting van het magazijn. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk vooraf goed waarom je deze keuze maakt en als je jouw magazijn in eigen beheer houdt, doe het dan  goed. Een herinrichting kan niet alleen een vergroting van de capaciteit bewerkstelligen, maar natuurlijk kan ook het orderpicken een stuk efficiënter maken. Hierover spraken wij met Michel Baker die via zijn bedrijf Juro.nl dagelijks met de magazijninrichting van webwinkels te maken heeft.

Laat je goed adviseren

Natuurlijk is een van zijn belangrijkste tips voor webwinkeliers op het gebied van het indelen van je magazijnruimte, om hiervoor eerst goed advies in te winnen. Maar een beetje gelijk heeft hij wel. Want ook als je hiervoor flink in de buidel moet tasten, je zou voor jezelf eens moeten uitrekenen hoeveel tijd je zelf kwijt bent met het zoeken en inpakken van alle bestellingen elke dag. Als dit een half uurtje is, dan is het niet zo’n probleem. Maar veel webwinkeliers komen er al snel achter dat bij grotere verzamelbestellingen en aantallen per dag, er soms meerdere uren besteed wordt aan het orderpicken en inpakken.

Als je 10-20% van je tijd kunt besparen door een nette indeling levert dit dagelijks tijd en geld op.

Als je tien of twintig procent van deze tijd kunt besparen door een veel nettere indeling van je producten dan levert je dit dus dagelijks veel tijd en geld op! Voor je weet wat de beste oplossing bij het uitbreiden van je magazijn is, zul je eerst een grove schatting moeten maken van wat je huidige magazijn je eigenlijk kost en hierin zou je toch deels je eigen tijd mee moeten rekenen, om een goede vergelijking met het aanbod van externe opslag of zelfs complete fulfillment (orderpicking, opslag en logistiek) te kunnen maken. Natuurlijk zijn ook de risico’s en logica twee zaken die direct de doorslag kunnen geven. Is je magazijn nog wel veilig en je voorraad verzekerd in zijn huidige vorm?

Wij adviseren webwinkels die uit hun magazijn beginnen te groeien eigenlijk vrij snel om te kijken naar externe magazijnruimte of fulfillmentoplossingen. Toch geeft Michel aan dat er in veel gevallen ook meestal wel wat oplossingen met magazijnruimte die in eigen beheer is opgezet, te bedenken zijn. Het is helemaal afhankelijk van de indeling en inrichting van je magazijn. Een aantal tips die Michel noemde voor het herinrichten van je magazijnruimte, hebben we samengevat.

Kies voor de juiste magazijnstellingen

Veel webwinkeliers beginnen thuis, met een garage of studeerkamer waar op enkele planken de eerste voorraad wordt opgeslagen. Als dit wordt uitgebreid worden er vaak wel grotere kasten neergezet maar regelmatig zijn de eerste planken, ook na lange tijd nog aanwezig in de opslag. Goede magazijnstellingen zijn essentieel voor een efficiënte magazijninrichting. Hoe minder tussenruimte er tussen de producten ontstaat, des te meer je er kwijt kunt op een bepaald oppervlakte. Grote kans dat je producten niet allemaal in dezelfde, netjes stapelbare, vierkante dozen komen. Daarom is het belangrijk dat je magazijnstellingen goed aansluiten bij vorm en omvang van je producten. Hierbij moet je letten zaken als de breedte en diepte van de legborden en de hoogte van de staanders.

Versmal je gangpaden

Door de gangpaden in je magazijn smaller te maken, kan het mogelijk gemaakt worden om één of meerdere rijen stellingen bij te plaatsen. Heb je een klein magazijn en worden je bestellingen lopend verzameld, dan kunnen je gangpaden vrij smal gemaakt worden. Wordt er in je magazijn echter gebruik gemaakt van heftrucks of reachtrucks, dan heb je een breder gangpad nodig. Ga na wat bij jou het geval is en pas je magazijn hierop aan.

Plaats een entresol

Afhankelijk van de grootte en vooral de hoogte van de magazijnruimte is het vaak mogelijk om een entresol te plaatsen. Hiermee wordt een tussenvloer toegevoegd in het magazijn, waardoor er zonder verbouwing een stuk meer opslagruimte gecreëerd kan worden. Entresol-vloeren zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar bieden in elk geval een volwaardige extra verdieping. Deze kan bijvoorbeeld ideaal gebruikt worden voor producten die minder vaak verkocht worden.

Creëer een overzichtelijke indeling

Zorg ervoor dat het makkelijk is om de juiste producten te vinden. Dit scheelt je (of je orderpickers) een hoop loop- en zoekwerk. Je kunt hiervoor werken met naambordjes, bewegwijzering en kleurcoderingen. Een andere nuttige tip is om de producten die het meest verkocht worden vooraan in je magazijn op te slaan.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten