menu

Gaat Google iDeal toelaten in Play Store?

Gaat Google iDeal toelaten in Play Store?Google heeft vandaag de komst van Google Play Movies in Nederland aangekondigd; gebruikers kunnen nu ook via Google duizenden films huren tegen een kleine vergoeding. Alleen moet die vergoeding worden gedaan door middel van Google Wallet. iDeal, Nederlands bekendste en meest populaire betaalmethode wordt – weer eens – compleet genegeerd. Al lijkt daar binnenkort verandering in te komen…

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse gebruikers films huren en/of kopen via Google Play, de media-bibliotheek van Google die tot voor kort enkel gevuld was met apps en sinds enkele maanden ook e-books. Daar komen nu dus films, maar ook Nexus-apparaten en accessoires bij.

Google Wallet
Hartstikke leuk en aardig, helemaal voor de doorgewinterde Google-gebruiker, maar het grootste probleem blijft toch het betalen. Dat kan alleen met Google Wallet, de eigen online portemonnee van het Amerikaanse bedrijf die met de komst van een plastic pasje een half jaar geleden nu ook in de fysieke wereld is te gebruiken. En als je een Google Wallet wilt aanmaken, heb je een creditcard nodig omdat alleen die eraan gekoppeld kan worden. En daar wringt de schoen.

Films huren in de Google Play Store

We snappen heus wel dat Google z’n eigen betaalmethode wil pushen, want hoe meer gebruikers dat heeft, hoe meer data Google heeft en hoe meer Google weet van z’n gebruikers en hoe beter Google advertenties kan verkopen. Maar is het dat waard? Hoeveel mensen zullen in Nederland gebruikmaken van de filmverhuur en –verkoop in Google Play als er enkel met Google Wallet betaald kan worden? En hoeveel mensen in Nederland zouden er gebruikmaken van de betaalde diensten in Google Play als er ook met iDeal betaald zou kunnen worden?

Het is zeker niet de eerste keer dat Google of eender welk groot Amerikaans bedrijf een dergelijke denkfout maakt in ons land. Zo kunnen apps in de Google Play Store ook nog steeds niet simpel met iDeal of een betaalpas-koppeling betaald worden. Oké, je hebt niet per se een Google Wallet nodig, maar echt ideal zijn de alternatieven ook niet.

Kopen in de Play Store zonder creditcard
Of je moet omslachtig Google Play Gift Cards kopen (die officieel niet in Nederland zijn uitgebracht en je dus via een omweg vanuit het buitenland moet aanschaffen), of je moet betalen met je telefoonrekening (wat alleen kan als je klant bent van KPN of T-Mobile), of je moet een prepaid creditcard aanschaffen, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Terwijl het zo simpel kan: Google staat iDeal toe als betaalmethode (geen PayPal begrijpen we al wat beter aangezien dat de grootste concurrent is van Google Wallet) en miljoenen mensen in ons land kunnen moeiteloos apps kopen, films huren en e-books lezen.

Binnenkort betalen met iDeal in Play Store
Mark Jansen, manager corporate communicatie van Google Benelux, heeft via diverse social media-kanalen al aangegeven dat iDeal een ‘inderdaad een goede en terechte aanvulling zou zijn’ en dat hij het laat weten ‘als we dat geregeld hebben’. Het lijkt er dus op dat Google ook niet immuun is voor de kritieken en dat betalen met iDeal in de Play Store mogelijk in de nabije toekomst tot de mogelijkheden hoort…

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch