Fulfilment bedrijven voor webwinkels

fulfilment webwinkelsSteeds meer webwinkeliers geven hun complete logistiek uit handen en bedrijven die fulfilment of andere vormen van voorraadbeheer aanbieden zijn enorm in opkomst. Met fulfilment besteed je het voorraadbeheer, het klaarmaken en het verzenden van de bestellingen uit. Maar welke bedrijven zijn er eigenlijk die de logistiek van je webwinkel kunnen overnemen?

Fulfilment zeer populair onder webwinkels
Een belangrijk onderdeel van het online ondernemerschap is de logistiek. Alhoewel het een essentieel onderdeel is van het succes van de webwinkel, wordt deze steeds vaker uitbesteed. Bedrijven die fulfilment verzorgen hebben door de volumes die ze beheren en versturen flinke korting bij bedrijven als PostNL of andere verzenders. Hierdoor blijven ze betaalbaar en met een beetje geluk gaat de service van de webwinkel er nog op vooruit ook. Zo kunnen klanten vaak tot later bestellen en is het magazijn actief en op orde.

Zelfs de kleinste webwinkels kiezen tegenwoordig regelmatig voor fulfilment-bedrijven. Zelf hebben ze daar niet altijd de tijd voor, omdat ze nog zitten met een part- of fulltime baan ernaast. Of ze vinden het gewoonweg te duur en te arbeidsintensief om het zelf te doen. En dus besteden ze het uit aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in fulfilment voor webwinkels.

Deze houden producten op voorraad, verzenden de gemaakte bestellingen en ontvangen de retourneringen. Nu zijn er aantal grote bedrijven die fulfilment aanbieden. Hieronder een klein overzichtje.

S&H Fulfilment
Dit bedrijf, dat al sinds 1996 de fulfilment van webwinkels verzorgt, is naar eigen zeggen de Nederlandse marktleider in totaaloplossingen voor fulfilment. Op de website staat een zenuwachtig mannetje zijn pak recht te trekken en nerveus op je beeldscherm te tikken, maar in het magazijn zelf werken gelukkig ontspannen en serieuze medewerkers. Onder andere de webshops van Douwe Egberts, NRC Next, De Volkskrant en SBS Broadcasting hebben hun voorraadbeheer, financiële afhandeling en/of klantenservice-activiteiten bij S&H ondergebracht.

Docdata
De speler die o.a. grote jongens als Bol.com en Zalando mag ondersteunen. Docdata richt zich sinds 2000 echt op ecommerce.

TopPak
Noemt zichzelf een van de grootste en meest betrouwbare fulfilmentspecialisten van ons land. Doet niet alleen zendingen binnenlands, maar ook in Europa en de rest van de wereld. TopPak, sinds 2010 onderdeel van PostNL, is officieel distributiepartner van de Thuiswinkel Organisatie en doet onder andere de fulfilment voor Ziggo.

Hageman
Hageman richt zich met de fulfilment op de b2b-markt. Het in Zwijndrecht gevestigde bedrijf verzorgt niet alleen product-fulfilment, maar ook financieel fulfilment en database-management. De ANWB, Knorr, Unilever, Iglo, Hi en British American Tobacco behoren onder andere tot de klanten.

MCS Fulfilment
MCS is een van de bekendere onder webwinkels. Het richt zich vooral op het mkb, maar schuwt hierbij grensoverschrijdende logistiek niet. Vooral handig voor webwinkels die veel leveren in België, want MCS is op een steenworp afstand gevestigd van de Belgische grens. Het bedrijf verzorgt voor webshops ook de klantenservice  en heeft een Magento Fulfilment Plugin ontwikkeld om het voor de webwinkelier gemakkelijker te maken de fulfilment-activiteiten uit te besteden. Klanten zijn onder andere iCadeau.nl, Hondencentrum en Surplus Kinderopvang.

Nic. Oud
Volgens de site van Nic. Oud verwerken hun honderdvijftig medewerkers jaarlijks zo’n 170 miljoen poststukken en pakketten. Ze doen zeker niet alleen ecommerce en zijn op dit vlak zelfs langere tijd wat kleiner geweest maar doordat ze al jarenlang vergelijkbare diensten bieden is het bedrijf er wel optimaal op ingericht. Het bedrijf beschikt over een eigen inhouse businessbalie van PostNL, waardoor post en pakketten later kunnen worden aangeleverd. Een van de klanten is Kabeltje.com, winnaar van de Thuiswinkel Award Publieksprijs XS.

Pondres
Dit Tilburgse bedrijf met 180 medewerkers bedient zowel nationale als internationale klanten. Het is actief in de communicatiewereld en richt zich naast fulfilment ook op marketing, documentmanagement en print & mail. Pondres verzorgt de e-fulfilment van onder andere de Rijksoverheid, de Maag Lever Darm Stichting en Wegener NieuwsMedia.

Van de Scheur
Deze logistieke dienstverlener klinkt in ieder geval snel, en bestaat al sinds 1956. Het heeft vestigingen heeft in Lelystad en Vianen en verzorgt de logistieke afhandeling voor diverse soorten webwinkels. Wie de klanten zijn, staat niet op de site. Wel staat er heel vaag discreet: “Voor een klant actief in de telecommunicatiebranche verzorgen wij de gehele afhandeling van de webwinkelorders.” Maar ze bieden wel een heuse uitleverbetrouwbaarheid van 99,98%!

SB Commerce
SB Commerce verzorgt de fulfilment van tientallen woon-webwinkels, kadowinkels (van onder andere Hyves, TNT Post en Jamin) en zelfs Belgische webwinkels. En het heeft op de site iets wat lijkt op een dropdown-menu, maar het niet is. Handig. Ook versturen ze persberichten voor klanten waaronder nergens een uitschrijflink te vinden is. Vonden wij persoonlijk minder handig.

En nog veel meer fulfilment! [update] Bovenstaande is nog maar een eerste selectie van fulfilment bedrijven maar zodra dit bericht online kwam kregen wij al meerdere emails van bezoekers die ook wat alternatieven kennen. Zo zijn verschillende webwinkels ook positief over waremouse.nl, makeorbuy.nl en webvoorraad.nl. Waarschijnlijk zijn er online nog wel een stuk of tien te vinden. Zorg in ieder geval dat je, bij interesse, even rondkijkt. Bedrijven zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald segment, locatie of volume. Even oriënteren kan bij het kiezen van de juiste partner voor fulfilment zeker geen kwaad!

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten