menu

Fraude kost ecommerce bijna 3 miljard

Per jaar kost alle fraude die bij ecommerce onstaat bij elkaar opgeteld ruim 2,8 miljard euro. Dat is de totale som van een 300 vormen van online fraude. Van geld witwassen tot credit card fraude.

De grootste vorm blijkt de ‘friendly fraud‘ vorm te zijn. Een vorm waarbij er niet aantoonbaar gefraudeerd wordt maar waarbij een klant aangeeft een artikel nooit te hebben gehad. Bijv. omdat hij aangeeft dat het verkeerde is geleverd, of dat hij zelfs nooit een artikel heeft ontvangen. Webwinkels kunnen zelf overigens ook veel doen om deze vorm van fraude te verlagen.

Daarnaast zijn er de aloude vormen van fraude zoals bestellingen met gestolen credit cards, hackers, koeriers en andere transport bedrijven, maar ook webwinkels zelf die frauderen. Nooit de goederen versturen bijv. Deze vormen zijn in verhouding wel vele malen kleiner. Bron: Networkworld.com

Ecommerce fraude is niet nieuw. Al in 2006 schreeft Twinkle Magazine dat de verwachtingen van fraude voor 2007 zo rond de 3 miljard lag. De totale omzet is natuurlijk sindsdien snel gestegen maar webwinkels werken ook steeds beter aan preventie. Toen werd er nog uitgegaan van een fraude cijfer van ongeveer 1%. Van alle bestellingen online zou er bij 1 op de 100 sprake zijn van fraude. Eerder was dit nog 3%. Met name de kleinere webwinkels die nog niet alle preventieve maatregelen nemen lopen dan ook de grootste risico’s.

Het onderzoek is wereldwijd maar in Nederland bleek eerder al uit cijfers dat met name de friendly fraud vorm een zaak was waar veel webwinkels extra aandacht besteden. In Nederland werd de schade van fraude vanwege oplichting in 2008 geschat op 40 miljoen euro. Bron: ZDNet.nl Grote betalingsproviders werken steeds vaker samen met ordehandhavers en elkaar om zo fraudeurs sneller in de kraag de grijpen. Deed enkele jaren geleden nog niemand iets met online fraude, tegenwoordig hebben alle credit card maatschappijen en andere betalingsproviders de handen ineen gestoken om online fraude tot een minimum te beperken.

 

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan