Ecommerce News
menu
lightspeed ecommerce

FOX Sports faalt op belangrijk moment

FOX Sports faalt op belangrijk momentDat je met geld geen geluk maar ook geen online succes kunt kopen werd afgelopen weekend nog eens door FOX Sports bewezen. Ajax kon dit weekend tegen ADO kampioen worden als Feyenoord punten liet liggen tegen PSV, een duel om de tweede plek. De twee wedstrijden verleidden veel mensen tot het kijken via de FOX Sports-stream maar ze misten uiteindelijk het grootste deel van beide westrijden. Hoe zou een webwinkelier dit hebben aangepakt?

FOX Sports kwam met een valse start ons land binnenwalsen. In augustus 2012 nam Murdoch met zijn Amerikaanse tv-netwerk een meerderheidsbelang in de zender Eredivisie Live. De overeenkomst, waarmee meer dan één miljard euro was gemoeid, heeft een looptijd van twaalf jaar, wat de eredivisie jaarlijks tientallen miljoenen zou opleveren. Dat was het goede nieuws. Geld voor het voetbal, zodat de eredivisie hopelijk eindelijk weer eens die aansluiting met het Europese topvoetbal zou kunnen maken.

Losse wedstrijd FOX Sports
Helaas valt er sindsdien weinig te juichen. Het slechte nieuws was namelijk dat de prijs van de stream-abonnementen in één klap met 50% omhoog ging. Kostte een jaarabonnement voetbal kijken via tablet, smartphone of pc eerst nog €99,95 per seizoen, met de komst van FOX naar Nederland betaalde de kijker opeens 150 euro. En kostte een losse wedstrijd je eerst nog zeven euro, dankzij Murdoch kon de voetbalfan opeens 12 euro aftikken (voor dat geld kon je eerder nog een maand lang voetbal kijken!). Overigens moesten ook cafés die voetbal uitzenden fors meer gaan betalen. Het abonnement werd met 65% verhoogd van 59 euro naar 99 euro per maand terwijl de kwaliteit niet beter werd.

Klachten over FOX Sports
Voor velen had FOX Sports dus al een beetje de schijn tegen. Dat werd er gaandeweg het seizoen echter niet beter op.

 

 

 

Overigens zijn dit ook allemaal tweets waar FOX Sports niet op heeft gereageerd. Het lijkt op Twitter alleen maar te reageren op tweets die direct aan hun Twitter-account zijn gericht. En dat is wat gisteren veelvuldig gebeurde, toen het beeld wegviel tijdens de wedstrijden Ajax-ADO en PSV-Feyenoord, qua belang voor de ranglijst en de te vergeven prijzen niet de minste wedstrijden van het seizoen.

Geen beeld bij FOX Sports
Zowel de mensen die FOX Sports via een online stream bekeken op smartphone, tablet, laptop of pc als de mensen die FOX Sports keken via de televisiezender klaagden er gistermiddag over dat het beeld wegviel. Televisiekijkers zagen op een gegeven moment zelfs AT5 voorgeschoteld krijgen in plaats van een lekker potje voetbal.

En mede doordat FOX Sports al niet heel erg klantvriendelijk ons land binnenkwam, waren de kritieken gisteren niet mals.FOX Sports had zichzelf sowieso héél wat kritiek, klachten en imagoschade kunnen besparen door gewoon beter in te spelen op de situatie. Iedereen die ook maar iets heeft met voetbal weet dat er veel animo zou zijn voor de wedstrijden die dit weekend werden gespeeld. Als leverancier van een voetbalstream weet je dan dus ook dat je heel wat bezoek mag verwachten. Daar kun je op anticiperen door extra servers aan het werk te zetten of door niet iedereen (tegelijkertijd) toe te laten. Of bied desnoods voor de mensen die geen abonnement hebben, maar wel de losse wedstrijd willen bekijken een gratis stream aan van mindere kwaliteit. Het laatste wat je moet doen is in ieder geval nog meer kijkers creëren door de losse kaartjesverkoop gewoon door te laten gaan. Want dat er een piek ontstaat als Feyenoord, PSV en Ajax op hetzelfde moment op het veld staan, kun je natuurlijk geen overmacht noemen. 

Blijkbaar heeft FOX Sports niet goed de situatie ingeschat en dat bleef niet onopgemerkt. Tijdens wat mogelijk dé wedstrijd had kunnen zijn voor Ajax-fans kon FOX Sports niet leveren waar de klanten voor betalen en dat valt hen zwaar aan te rekenen. En het is ook niet zo dat de zender zo diep door het stof ging na het debacle. Via één tweetje bood het z’n excuses aan en repte het met geen woord over een ‘schadevergoeding’ of iets dergelijks.

Gratis voetbal kijken
Pas als mensen de moeite namen om hun klacht te twitteren richting het Twitter-account van FOX Sports, reageerde de zender met de opmerking dat de klant zijn gegevens moest mailen, omdat “wij dat namelijk altijd op individueel niveau behandelen”. Oftewel: we regelen alleen iets als de klant moeite neemt om te klagen. Het had FOX Sports meer gesierd als ze elke abonnee tegemoet waren gekomen met een maand gratis voetbal kijken of iets dergelijks. Door dit echter zo op deze manier af te handelen, laat FOX Sports het overkomen alsof ze zoveel mogelijk willen vermijden dat ze gedupeerde klanten financieel moeten tegemoetkomen.

En da’s jammer, want een gemiste voetbalwedstrijd is niet iets wat je terug kunt krijgen of op een andere dag weer kunt beleven. Als een bioscoop op een bepaalde avond een film niet kan uitzenden door het een of ’t ander,dan kan het altijd nog de klant tegemoetkomen door hem die film op een andere avond gratis te laten bekijken. Bij een voetbalwedstrijd geldt: gemist? Dikke pech. En dus is het gebeuren van gisteren extra zuur voor de kijkers!

Zuur voor FOX Sports?
Hoe zou dit eruit zien als een webwinkel dit zou doen? Hoeveel webwinkels zullen het in hun hoofd halen om de prijzen met 50% te verhogen, standaardklachten op social media te negeren, vervolgens alle fans van Feyenoord, PSV en Ajax op hetzelfde moment uit te nodigen – daarbij is flink extra reclame gemaakt voor deze ontknoping in de Eredivisie – en niet voorbereid zijn op wat wellicht de grootste kijkerspiek van het jaar is? Het hele plaatje is simpelweg ondenkbaar en dus is het echt bizar te noemen dat FOX Sports zelfs maar durft te zeggen dat ze ‘klachten altijd op individueel niveau behandelen’. Ga je schamen FOX!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch