Experian en AfterPay gaan samenwerken


Experian en AfterPay hebben aangegeven te gaan samenwerken. AfterPay is is een van de bekendste aanbieders van achteraf-betalen bij webwinkels. Experian is gespecialiseerd in het onderzoeken van kredietwaardigheid. De laatste mag zorgen voor een bredere inzetbaarheid van de betalingsmethoden waarbij fraude en wanbetaling verder bestreden moet worden.

Stand van zaken in achteraf betalen
De handtekening zou afgelopen maand al zijn gezet, maar de bedrijven brengen het nieuws vanmorgen officieel via een persbericht naar buiten. Het is een interessante samenwerking op flink niveau. Afterpay noemt zichzelf al marktleider in het achteraf betalen-segment. Onder webwinkels weet de aanbieder inderdaad een flink marktaandeel te pakken. Grenzen tussen clicks en bricks lijken echter steeds meer te verdwijnen en ook op het gebied van achteraf, mobiel of flexibel betalen komen er steeds meer oplossingen. Wij schreven in januari nog over de
stand van zaken van achteraf betalen, maar met nieuwe toetreders als Sveawebpay (doet bijvoorbeeld ook business-to-business) of Billink (waarbij het risico bij de webwinkelier blijft) lijken er (nog) steeds meer mogelijkheden te ontstaan.

Daarnaast stijgen de volumes. Er wordt steeds meer afgerekend via flexibele betaalmethodes. Reden blijkbaar voor Afterpay om zich verder te optimaliseren in het verkleinen van het risico van wanbetaling of fraude. Experian mag hierbij een grote rol gaan spelen.

Afterpay kiest voor Experian
René Wietsma, riskmanager van AfterPay B.V. licht toe:  “Na een flinke selectie- en testperiode heeft AfterPay besloten om de e-Commerce Check van Experian in te gaan zetten in haar
riskmanagementproces. De uitgebreide data van Experian blijken een waardevolle aanvulling op onze eigen data en versterken de AfterPay-riskmodellen significant, zo is tijdens de pilot gebleken”.

De afgelopen jaren lijkt AfterPay B.V. zich tot marktleider in Nederland in de dienstverlening rond online achterafbetalen voor online retailers te ontwikkelen. Het bedrijf is een spinoff van Lacent, dat weer onder RFS Holland Holding hangt, waar bijvoorbeeld ook Wehkamp onder valt, maar staat al jarenlang op eigen benen en dat lijkt tot op heden succesvol te gaan. Het bedrijf neemt naast de volledige facturatie, ook de financiële afhandeling en het betalingsrisico van de transacties over van de retailer.

De database is dus deels gestart onder de paraplu van RFS Holland Holding maar inmiddels samengesteld uit vele extra factoren. Naast haar eigen uitgebreide database is externe en zeer betrouwbare kredietinformatie over consumenten daarbij van cruciaal belang. Omdat AfterPay B.V. op zoek is naar nieuwe oplossingen om haar processen verder te optimaliseren, heeft het bedrijf gekozen gebruik te gaan maken van de data van Experian. Experian is wereldwijd actief in het verstrekken van informatie en analyse- en marketingservices, zoals kredietwaardigheid, aan bedrijven en consumenten.

Jeroen Vis, e-commerce specialist van Experian Nederland, voegt toe: “Experian bleek met de e-Commerce Check een goede aanvulling te bieden. De combinatie van de eigen kennis en data van AfterPay B.V. in combinatie met onze expertise en aanvullende data maakt dat AfterPay B.V. nu beschikt over een sterke  riskmanagementomgeving.

Rectificatie 3/7/2012:
N.a.v. een email van een oplettende lezer: AfterPay viel niet direct onder Wehkamp, zoals tot vandaag in het artikel stond, maar onder Lacent BV. Een andere onderneming van de RFS Holland Holding. Het zijn dus wel zusjes geweest, maar ze bestonden nooit uit een en dezelfde organisatie.

Gerelateerde berichten