menu
lightspeed ecommerce

Einde verhaal voor SumoStore?

Einde verhaal voor SumoStore?SumoStore, de de gratis webwinkelsoftware die nog geen negen maanden geleden werd gelanceerd, lijkt alweer ter ziele. Het opensource ecommerce-platform begon veelbelovend en wilde webwinkeliers ‘ongekende flexibiliteit en controle’ geven, maar juist het geven dat weinig ontwikkelaars iets deden met SumoStore lijkt de software te hebben opgebroken.

Sumostore werd officieel gelanceerd op 15 januari jongstleden en toen spatten de ambities er al vanaf. Het beloofde een innovatieve en interactieve interface met krachtige tools op het gebied van marketing, seo en catalogusmanagement.

In juli van dit jaar werd de mijlpaal bereikt van duizend actieve licenties. “Als we de huidige lijn doortrekken tot het einde van het jaar zou dat betekenen dat we aan het einde van dit jaar boven de drieduizend uitkomen”, zo liet oprichter Maurice Valentijn destijds optekenen. Zo ver heeft het nooit mogen komen want nu, 4 september 2014, staat de teller op 1078 downloads. En de vraag is of daar nog zoveel bij zullen komen.

In de community van SumoStore wordt namelijk ernstig getwijfeld aan de levensvatbaarheid van de Nederlandse softwareaanbieder. Op 26 juli werd aangekondigd dat ‘aankomende week de SumoStore source op Github zal worden geplaatst om het opensource karakter te versterken’. Developers kunnen dan wijzigingen doorvoeren aan de code, die dan na goedkeuring van het SumoStore-team zal worden aangepast. Als we advocaat van de duivel spelen, kunnen we zoiets ook zien als: “Wij van SumoStore steken er nu minder moeite in, jullie mogen het verder afmaken.”

Een dikke maand later, op 29 augustus, werd door actief communitylid Heimen gevraagd of het vuur er een beetje uit is. Afgelopen dinsdag antwoordde Maurice dat SumoStore ‘via persoonlijk contact de vlam inderdaad iets lager heeft staan’. Terstond geeft hij aan dat hij inmiddels ook geen manager meer is, maar dat die functie is overgedragen aan Chris.

Daarna merkt gebruiker Tristan op dat al lang de ‘aankomende week’ gepasseerd is en dat het Github-account nog steeds leeg is. Daarna wordt geconstateerd dat er wel geëdit wordt op het forum, maar dat er niet wordt gereageerd. Maurice reageerde hier vanochtend op met de mededeling: “Dit was de eerste edit in 9 maanden tijd; iets wat wij als een persoonlijke aanval beschouwen passen we aan. Zeker omdat Heimen ook persoonlijk contact heeft buiten SumoStore en weet hoe het zit.”

Tags

Reacties