Een tweede jeugd voor e-mailmarketing?

e-mailmarketingE-mailmarketing is nooit echt weggegaan, maar er werd met de komst van social media wel verwacht dat er minder in zou worden geïnvesteerd door sommige webwinkels. Voor het komende jaar, blijkt het tegendeel waar.  Nog meer gerichte e-mails moeten ervoor zorgen dat de klant de portemonnee trekt. Iets wat die sowieso nog altijd beter doet dan wanneer social media als marketingtool wordt ingezet.

Vroeger was e-mailmarketing nog niet echt iets speciaals. Het was gewoon een zoveelste manier om een bericht bij een groep mensen te krijgen. Maar mede doordat de berichten zo onpersoonlijk, ‘anoniem’ en inwisselbaar waren, kreeg deze vorm van marketing door sommigen al snel het predikaat ‘spam’ opgeplakt.

Die tijden zijn veranderd. Commerciële bedrijven moeten zich strenger houden aan de vele eisen die zowel de overheid als de consument stelt aan nieuwsbrieven en dergelijke vormen van e-mailmarketing. Daarnaast weten bedrijven niet alleen veel meer van de klant, maar waarderen die data ook nog eens beter. En dus worden de elektronische berichten meer dan ooit afgestemd op diens wensen, koopgedrag en locatie. En dat werkt.

E-mailmarketing niet sexy?
Als er gekeken wordt naar de omzet die wordt binnengehaald met elke euro die er aan marketing wordt besteed, dan doet ‘e-mail’ het drie keer zo goed als ‘social media’, zo blijkt uit data van de Direct Marketing Association. Volgens SFGate verklaart dat ook waarom ondernemers dit jaar 19 procent meer e-mails zullen versturen dan in 2012.

Op die site vertelt een vice-president van Responsys, dat andere bedrijven helpt met het opbouwen van digitale relaties met de klant, dat in vergelijking met social media e-mailmarketing nooit sexy zal zijn. “Maar het ligt eraan wat jij sexy vindt”, zo legt hij uit. “In mijn optiek is het halen van een hoge winstmarge en het binnenhalen van een oplopend aantal dollars erg sexy.”

Social media-marketing is dus leuk voor je branding, communicatie, openheid, maar commercieel gezien nog altijd niet dé toverformule. Dat blijkt ook wel, want volgens gegevens van IBM Digital Analytics Benchmark is vorige maand het aantal consumenten dat een aankoop deed na het klikken op een ecommerce-link via sociale netwerksites als Facebook, Twitter en LinkedIn alweer 26 procent gedaald ten opzichte van dezelfde feestdagenperiode in 2011. Tijdens Black Friday en Cyber Monday waren de zogeheten ‘social sales’ goed voor amper 0,5 procent van de die dagen verdiende online omzet.

Meer e-mailmarketing dan vorig jaar
Het aantal e-mails met een promotionele inslag dat door de grotere retailers wordt verstuurd lag vorig jaar op 177 en zal dit jaar toenemen tot 211 e-mailberichten. Dat komt mede doordat steeds meer mensen steeds vaker de smartphone of hun tablet erbij pakken en dus vaker op de dag hun mail checken. Tel daarbij het feit dat we in een periode leven waarin er online steeds meer wordt getrackt en je snapt waarom e-mailmarketing weer helemaal ‘back in the game’ is.

Nieuwsbrief nieuwe betekenis
Het zijn allemaal Amerikaanse cijfers, en vooral van de grote jongens. Die hebben al snel een bestand met veel adressen, waardoor segmentatie goed mogelijk is. E-mailmarketing lijkt daarmee ook beter weggelegd voor de top van de markt want het segmenteren, tracken en professioneel inzetten is een dure aangelegenheid. In Nederland krijgen we de meeste e-mail vooral in de vorm van nieuwsbrief, van de top twintig webshops, terwijl de allerkleinste die allang hebben ingeruild voor acties via social media.

Mocht jij nu op dat kruispunt zijn, overweeg dan je beslissing goed! Want ook al heeft de nieuwsbrief een nieuwe betekenis gekregen, het nut van gerichte berichten via e-mail, is meer levend dan ooit tevoren.

Gerelateerde berichten