menu

Een keurmerk voor je webshop

Om aan te tonen dat jij veiligheid hoog in het vaandel hebt staan kun je je webshop aansluiten bij een keurmerk. Het keurmerk zelf maakt je webwinkel natuurlijk niet veiliger, maar het betekent wel dat je webwinkel is nagelopen door een inspecteur. Een prettig idee, en commercieel gezien soms ook niet eens onhandig. Welke raden wij nu aan?

Een keurmerk voor je webshopOp ons weblog schrijven we regelmatig over veiligheid. Waaronder de laatste datalekken, DDOS-aanvallen of nieuwe wetgeving. Al die media-aandacht rond dit topic brengt consumenten soms toch aan het twijfelen. Wat je hieraan kunt doen? Keurmerken beweren de oplossing te zijn. Zij hebben controlelijsten opgesteld die ervoor moeten zorgen dat je niks over het hoofd ziet. Door een duidelijke beveiligde verbinding, een afgeschermde database en vooral door klantendata niet onnodig op te slaan kun je het online winkelen al snel een stuk veiliger maken.

Controle op wetgeving
Daarnaast geldt er strenge wetgeving voor de ecommerce. Keurmerken kunnen dit periodiek controleren, wat weer extra vertrouwen van de consument kan opleveren. Wat dan wel gek is, is dat uit onderzoek is aangetoond dat het logo van iDeal, PostNL of zelfs de KVK een vergelijkbare invloed kan uitoefenen op het consumentenvertrouwen. Mocht je het puur doen als conversiebooster, zorg er dan eerst voor dat je de opmaak en indeling van je site optimaliseert. Vaak is de invloed hiervan een veelvoud van wat je mogelijk met een keurmerk zou kunnen bereiken. Qua conversieboost is een keurmerk-logo op je site niet meer of minder dan het kersje op de taart.

Voor webwinkels zijn er verschillende keurmerken te vinden, al zijn de meeste volgens de redactie van deze site overbodig. Er zijn eigenlijk maar twee keurmerken die wij zelf zouden overwegen. Dit zijn het Thuiswinkel Waarborg en het keurmerk van Webwinkelkeur. Thuiswinkel.org is met haar Thuiswinkel Waarborg-keurmerk waarschijnlijk de bekendste speler. Veel van de grotere webwinkels maken er gebruik van. Deze organisatie brengt ook verschillende branche-cijfers naar buiten, organiseert jaarlijks de grootste awards-uitreiking voor webwinkeliers en adviseert daarnaast ook nog eens de politiek en andere bedrijven uit de branche.

Het is fijn om een organisatie te hebben die zich bezighoudt met de belangen van webwinkeliers, dus als je als webwinkel verder kijkt dan alleen de certificering is Thuiswinkel.org een fijne club. Aan de andere kant is het een partij met een prijskaartje. Voor partijen die het keurmerk van Thuiswinkel.org te massaal of duur vinden is Webwinkelkeur een aardig alternatief. Ook zij hebben een compleet keurmerk inclusief reviews, geschillenbemiddeling en promotiemateriaal.