menu
lightspeed ecommerce

Ecommerce populair doelwit bij cybercriminelen

Ecommerce populair doelwit bij cybercriminelenEcommerce is nog steeds een zorgenkindje wat betreft de veiligheid. Criminelen die op zoek waren naar creditcardgegevens of andere privacygevoelige informatie om te frauderen zochten hun heil vooral in de webwinkelwereld. Bijna de helft van alle systemen die vorig jaar door criminelen werden gehackt waren webwinkels.

Dit blijkt uit onderzoek van Trustwave. Hieruit bleek ook dat online kassa’s en betaalsystemen ‘goed’  waren voor 47 procent van de cyberaanvallen. Datacentra en bedrijfsinfrastructuren vertegenwoordigden 4 procent en pinautomaten 1 procent. Trustwave baseerde deze cijfers op meer dan 450 datalekken die het onderzocht in 19 verschillende landen. Hieruit bleek ook dat één op de drie aanvallen afkomstig waren uit Roemenië, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten, vanwaar 29% van de aanvallen kwamen.

Als er wordt gekeken naar branches, dan is de retailwereld het grootste slachtoffer; daar vonden namelijk 45% van de onderzochte aanvallen plaats. Bij de onderzochte datalekken ging het voornamelijk over het stelen van data afkomstig van of toebehorend aan betaalkaarten. Ook vertrouwelijke data, intellectueel eigendom, gezondheidsinformatie en zakelijke rekeningnummers waren populaire doelwitten.

Percentage fraude hoog in Afrika
Fraude blijft nog steeds een heikel punt in de ecommercewereld. Uit andere berichtgeving bleek bijvoorbeeld dat 7% van alle Afrikaanse online transacties fraude betreft. Ter vergelijking: in Europa is dit percentage maar 2% (met Polen, Roemenië en Portugal als landen waar de hoogste percentages van fraude werden genoteerd) en Noord-Amerika is het zelfs 1%.


(Bron afbeelding: IDGconnect)

Tags

Reacties