menu

Ecommerce meest populair onder Nederlanders

Ecommerce meest populair onder NederlandersNederland kent van alle Europese Unie-landen het hoogste percentage van mensen dat recent iets via internet heeft gekocht. Maar liefst 72% van de ondervraagden antwoordde positief op de vraag of men de laatste twaalf maanden een product of dienst via het internet in eigen land heeft besteld.

Dit blijkt uit een grafiek die we tegenkwamen in de Eurobarometer die de Europese Commissie elk jaar publiceert. “Consumenten in de Europese Unie zijn aanzienlijk meer van het online bestellen bij een verkoper of leverancier die gevestigd is in hun eigen land dan van een die gevestigd is in een ander EU-land”, zo staat in het onderzoek te lezen. Om het wat concreter te maken: kijken we naar de gemiddelden die ontstaan als we alle 27 EU-landen (Kroatië maakte op dat moment nog geen deel uit van de EU, red.) met elkaar vergelijken, dan koopt 47% van de EU-consumenten in eigen land en doet slechts 15% dat bij een ander EU-land.

Nederland zit echter met 72% ver boven dat Europese gemiddelde. Sterker nog, het is het hoogste percentage onder de 27 onderzochte landen. Alleen het Verenigd Koninkrijk komt enigszins in de buurt met 66%. Nederland zit verder met 19% iets boven het Europees gemiddelde wat betreft de aankopen die worden gedaan in een ander EU-land.


(Klik voor groter formaat)

Mooie cijfers, maar uiteindelijk is het ook weer niet heel verrassend te noemen dat Nederland op nummer één staat. Ons land is nou eenmaal een land waarin het percentage internetters erg hoog ligt. Maar aan de andere kant: Zweden kent een even hoog percentage internetters (94%) en toch staat dat land niet bovenaan in dit onderzoek. Daarin heeft namelijk ‘maar’ 59% aangegeven het laatste jaar iets in eigen land online te hebben besteld.

Waarom landen als Luxemburg, Malta en Cyprus een hoog percentage internetters kent dat buiten de landsgrenzen online bestelt valt te verklaren door het feit dat die kleine landen een kleine, binnenlandse afzetmarkt kennen. In die zin is het wel enigszins opmerkelijk te noemen dat er zoveel verschil is tussen Ierland en Denemarken, terwijl die nauwelijks verschillen qua inwonertal. Het zal ‘m wel liggen in het feit dat Ierse consumenten meer dan tevreden zijn met alles wat ze bij hun grote buurland kunnen bestellen…

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch