menu
lightspeed ecommerce

Ecommerce in Belgie groeit

Ecommerce België webwinkelsWebwinkels in België hebben voor 1,6 miljard euro aan goederen verkocht in 2009. Dat is 17 procent meer dan in 2008. Ecommerce in Belgë groeit nog steeds. In totaal telt het land al meer dan 5000 webwinkels.

 
Aantal Belgische webshops blijft toenemen
Het aantal webshops is stevig gegroeid in 2009 en heeft inmiddels de 5000 webshops bereikt. Tegenover 2007 is dit een stijging van maar liefst 138%! In Nederland hadden wij vorig jaar al meer dan 20.000 webwinkels, maar de groeicijfers van België zijn wel groter. België is dan ook bezig met een inhaalslag. 
 
De top 3 van de sterkste stijgers onder de via het internet verkochte artikelen zijn decoratieproducten (35,6%), kleding (33,3%) en mode-accessoires (31,1%). Ook in 2010 groeit de Belgische ecommerce branche enkel maar verder want elke werkdag komen er zo’n 5 webwinkels bij. Eind 2009 waren dit er nog 80 per maand.
 
Dit bewijst dat niet alleen het consumentenvertrouwen in online shoppen blijft stijgen, maar dat ook vanuit de verkopershoek de interesse om “online te gaan” zoals verwacht toeneemt. Uit de cijfers blijkt verder dat pure-players (bedrijven die uitsluitend via internet verkopen) en multi-channels players (meerdere verkoopkanalen, zowel online als offline) zij-aan-zij het Belgische e-commercelandschap veroveren. Toch winnen de pure-players, met 34,1% marktaandeel, meer aan terrein tegenover de multi-channel players (65,9% marktaandeel). In 2009 verhielden beide partijen zich nog als volgt: 30% marktaandeel voor de pure-players en 70% marktaandeel voor de multi-channel players.
 
Belgische ecommerce de toekomst?
Belgische webwinkeliers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ruim 95% is ervan overtuigd dat de markt de volgende jaren nog zal groeien. Over of België het in 2010 en verder beter zal doen dan de buurlanden zijn de Belgische webwinkeliers minder zeker. 84% van de respondenten blijft van mening dat de internationale concurrentie zal vermeerderen in de komende jaren.
 
Het onderzoek is uitgevoerd door BeCommerce. Naast de onderzochte cijfers voorspelt BeCommerce zelf voor 2010 een groei van minimaal 15%. In absolute cijfers een minstens even grote stijging als in 2009. De cijfers hebben betrekking op de verkoop aan particulierenen op de Belgische webwinkels. Belgische aankopen in het buitenland zijn niet meegerekend maar buitenlandse aankopen in Belgische webwinkels wel.

Tags

Reacties