menu
lightspeed ecommerce

Ecommerce cijfers Ierland

cijfers ecommerce ierlandDe totale Ierse omzet uit ecommerce van 2010 was bijna drie miljard euro. Een groei van 39% in vergelijking tot 2009. De ecommerce cijfers van Ierland zien er daarmee gunstig uit. Een interessant land voor webwinkels die kennis willen maken met de enorme potentie van ecommerce in het Verenigd Koninkrijk.

Groei Ierse ecommerce
Juridisch zit het prima in elkaar (een duidelijk overzicht van wetten zijn hier te vinden) en ook qua ecommerce cijfers ziet het land er (weer) goed uit. Zo hebben online shoppers in 2010 €1550 uitgegeven. In 2009 was dit nog €1450, maar het jaar daarvoor zaten ze al op €1700. Een bedrag dat mannen alweer bijna halen (1650) maar de uitgaven van vrouwen blijven nog wat achter (1470). Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van VISA.

Ieren kopen vooral reizen
Het meeste gaat op aan reizen en vliegtickets, in 2009 had zelfs 83% van de online shoppers hier geld aan uitgegeven, maar ook kleding en elektronica zit in de lift. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen van 25-44 jaar sterk kijken naar de prijs, en hopen dat ze online een betere deal vinden dan in de stenen winkels. Voor 59% is dit de belangrijkste reden om iets in een webwinkel aan te schaffen. Voor mensen tussen de 18 en 24 is dit 42% en tussen de 44 en 54 jaar is het 45% die hierdoor het geld online uitgeeft.

Het onderzoek is uitgevoerd in april door onderzoeksbureau iReach in opdracht van VISA, die dit onderzoek jaarlijks laat uitvoeren. Natuurlijk is VISA ook benieuwd naar veiligheid en betaalgemak en uit het onderzoek blijken deze een belangrijke reden van de groei te zijn.

Groeien naar Ierland?
Het Verenigd Koninkrijk is de nummer één als we kijken naar ecommerce, gaf Google topman Eric Schmidt gisteren nog aan. Waarbij hij een leuk voorbeeld noemt van een Schotse internetwinkel die typische Schotse producten online verkoopt. Volgens het artikel meer dan twaalfduizend artikelen, en goed voor een omzet van anderhalf miljoen pond.

Het bewijst maar dat de groei in ecommerce van onze buren over zee, niet alleen uit Engeland komt maar het hele gebied betreft. Ierland blijft in vergelijking tot de totale ecommerce in het Verenigd Koninkrijk nog een klein onderdeel.

Het Centraal Bureau voor Statistiek van Ierland geeft aan dat in 2010 87% van de bedrijven wel breedband internet heeft en zelfs 92% gebruik maakt van het internet. 68% heeft zelf een website en 23% van de bedrijven die breedband tot hun beschikking hebben, gebruiken dit ook om online te verkopen.  Een groeimarkt en juist daardoor mogelijk een interessant land voor Nederlandse webwinkels die de overstap naar het westen willen maken.

Tags

Reacties