Ecommerce China

Ecommerce ChinaEcommerce-spelers uit China lijken alsmaar dominanter aanwezig te zijn op onze markt. Zo zijn platformen als Alibaba en AliExpress niet meer weg te denken. Tegelijkertijd zijn Nederlandse webwinkels ook steeds beter vertegenwoordigd in China.

Nieuws over China

Onze laatste nieuwsberichten over de ecommerce en inkopen in China zijn:

Ecommerce China

Chinese ecommerce-giganten zorgen regelmatig voor recordomzetten waar we hier alleen maar van kunnen dromen. Tijdens Singles Day in 2018 zette Alibaba omgerekend 27,2 miljard dollar om. In één dag. Van de ruim een miljard orders kwam ongeveer veertig procent terecht bij internationale merken. Dit waren hoofdzakelijk retailers uit Japan, Amerika, Zuid-Korea, Australië en Duitsland. Maar ook dagen als Black Friday en Cyber Monday zorgen traditiegetrouw voor torenhoge omzetten.

Als retailer producten inkopen in China

Alibaba logoChina is als productieland ongeëvenaard. Je kunt ervoor kiezen om via een groothandel inkopen te doen, zodat die met alle barrieres en regelgeving regelt. Maar dankzij online platformen kunnen zelfs kleine webshops ook prima zelf hun producten inkopen in China. Tenminste, als je er even de tijd voor neemt want je moet je wel even verdiepen in alle valkuilen.

Een bekende naam binnen de Chinese ecommerce is Alibaba, het b2b-platform dat Chinese leveranciers met buitenlandse kopers koppelt. Hier kun je als retailer dus Chinese artikelen bestellen die je hier door kunt verkopen. Andere bekende Chinese platformen zijn DHgate of Banggood.

Let op: een online platform lijkt makkelijk maar inkopen in China heeft ook nadelen.

Let wel goed op wat je doet! Dit zijn Chinese marktplaatsen. Sommige leveranciers zijn maar kleine Chinese producenten die iets proberen te verkopen aan mensen in Azië. Lang niet alle artikelen zijn dus geschikt of zelfs toegestaan op de Europese markt. Vaak zijn maten anders dan je zou verwachten. Ook is het maar de vraag of het artikel dat jij op een foto ziet écht precies is wat jij ervan verwacht. Verder heb je te maken met verzendkosten (die per leverancier kunnen verschillen!), douanekosten en soms andere bijkomende kosten.

Een online platform is misschien makkelijker om snel door een groot aanbod te bladeren, je hebt nog altijd te maken met cultuurverschillen en moet niet vergeten dat je dus bladert door een Aziatisch platform. Ook hier is het dus een kwestie van samples aanvragen, veel geduld hebben en vooral heel voorzichtig zijn voor je ergens echt groot van inkoopt.

Als consument shoppen in China

Nederlandse consumenten die bij Alibaba willen bestellen kunnen beter kijken bij de consumenten-webshop AliExpress, dat net als Alibaba onder de Alibaba Group valt. Ook JD.com, een omvangrijke online retailer in China, richt haar pijlen steeds meer op het veroveren van westerse consumenten. Daarnaast zijn Chinese verkopers alsmaar actiever op platformen als Amazon en eBay. Door stelselmatig onder de prijzen van andere verkopers te zitten en op slinkse wijze een goede positie in deze marktplaatsen te veroveren, zouden zij een oneerlijke concurrentiestrijd voeren.

Voor consumenten die in China producten inkopen, is het een aanrader om vooraf precies duidelijk te hebben hoe hoog de verzendkosten zijn. Het is niet ongebruikelijk dat Chinese leveranciers hun aanbod zeer scherp aanbieden, maar wel een relatief hoge vergoeding voor de verzendkosten vragen. Bovenop de verzendkosten kun je ook nog te maken krijgen met invoerrechten, inklaringskosten en btw.

Verkopen aan China

Ecommerce in ChinaMet bijna 1,4 miljard inwoners, en een opkomende middenklasse, biedt China de nodige kansen aan Nederlandse retailers. Zo is Nederlandse babymelkpoeder er niet aan te slepen. Maar ook andere kwaliteitsproducten uit het westen vallen bij deze middenklasse in de smaak. Grote bedrijven als Albert Heijn, Ekoplaza en G-Star speelden hier al op in door hun producten via Tmall – het b2c-platform van Alibaba, te slijten aan de Chinese consument.

Kritiek op de Chinese handelswijze

Nederlandse – en andere Europese – consumenten mogen dan graag bij AliExpress bestellen, de Chinese marktplaats is regelmatig in het nieuws vanwege Europese wetgeving. Zo is onze Consumentenbond van mening dat de verkoopvoorwaarden in strijd zijn met de Europese regels en wetten.

Bij problemen met een leverancier kunnen consumenten bijvoorbeeld niet in hun eigen land naar de rechter. Ook is het niet mogelijk om producten te retourneren zonder opgaaf van redenen, iets wat in Nederland is vastgelegd in het retourrecht. En ander punt van kritiek is dat het platform geen goede informatie geeft over de garantietermijn.