lightspeed ecommerce

Ecommerce in België: €5,8 miljard in 2017

Ecommerce in België: €5,8 miljard in 2017

De ecommerce-industrie in België was vorig jaar 5,8 miljard euro waard. Dat is een toename van 17 procent wanneer we het vergelijken met de situatie in 2016. In dezelfde periode is het aantal webwinkels met een kwart gestegen naar meer dan twintigduizend.

Het overgrote deel van de vaderlandse ecommerce-industrie wordt niet door talloze kleine shops bepaald, maar door een aantal grote spelers. Zo blijkt uit de tweede editie van de E-commerce Barometer dat 4 procent van alle webshops in ons land verantwoordelijk is voor 89 procent van de ecommerce-omzet. Uit de barometer kwam ook naar voren dat één op de drie webwinkels minder dan 12 online transacties per jaar doet en dat ze gemiddeld 659 euro per jaar verdienen.

Groei vooral bij kleinere webwinkels

Desondanks bevestigt de barometer naar eigen zeggen het groeiend succes van de kleine webshops. Waar de gemiddelde omzet van grote webshops steeg met 15 procent, daar nam de gemiddelde omzet van kleine webshops toe met 48 procent. “Dit zijn cijfers waar we best trots op mogen zijn. Ze weerspiegelen het vertrouwen van de Belgische consument, ook in de kleinere spelers op de markt” zegt Greet Dekocker, Managing Director Safeshops.be. “België telt vandaag zo’n 20.480 webshops. We stellen vast dat de groei zich hoofdzakelijk situeert in het microsegment, oftewel de markt van online handelaren die een omzet van minder dan 100.000 euro op jaarbasis realiseren.” Volgens haar zou een mogelijke verklaring hiervoor kunnen zijn dat steeds meer winkels, ook de kleinere, kiezen voor een omnichannel-strategie.

“We zijn blij dat de resultaten van deze tweede editie van de E-commerce Barometer de positieve beweging waarin de markt zich bevindt bevestigen. De Belgische online consument gedraagt zich positief ten opzichte van de online markt. Het stijgend aantal transacties bewijzen dit. Ecommerce wordt dus nog steeds sterker in België en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen”, aldus de onderzoekers.

33% van de webwinkels doet minder dan 12 transacties per jaar.
33% van de webwinkels doet minder dan 12 transacties per jaar.
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten