lightspeed ecommerce

‘Ecommerce in België boven de 10 miljard in 2017’

‘Ecommerce in België boven de 10 miljard in 2017’

De ecommerce in België zal waarschijnlijk de grens van 10 miljard euro passeren dit jaar. Dat is berekend op basis van de situatie na het eerste halfjaar. Toen werd namelijk door Belgische consumenten 4,9 miljard euro online uitgegeven aan producten en diensten, een stijging van 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit gegevens van branchevereniging BeCommerce. Die gaat ervan uit dat ecommerce in België dit jaar voor het eerst de grens van 10 miljard euro bereikt. De groei van online verkoop houdt immers aan en we hebben nog de gebruikelijke piek rond de feestdagen te gaan.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 42,3 miljoen producten online gekocht. Dit gebeurde door 7,9 miljoen Belgen, een toename van twee procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2016. Zoals gezegd steeg de online omzet echter met 10 procent, wat inhoudt dat Belgen dit jaar meer zijn uitgeven: gemiddeld 118 per online aankoop. Het meest geld zit ‘m in de aankoop van vliegtuigtickets, reizen, hotels en evenementen.

‘Computer en accessoires’ steeds meer online gekocht

De meest groei was waarneembaar in de productcategorie ‘computer en accessoires’: daar werd 31 procent meer uitgegeven dan een jaar geleden. In deze categorie gebeurt bijna een kwart van alle uitgaven (23 procent om precies te zijn) online.

Online shoppen wordt dus steeds populairder in België: in de gemeten periode vond 17 procent van alle uitgaven online plaats, een stijging van één procentpunt als je het vergelijkt met de situatie vorig jaar. Vooral diensten vinden online gretig aftrek: 63 procent van alle uitgaven hieraan gebeurde online, tegenover 9 procent van alle bestedingen aan producten die via het internet plaatsvonden.

Ecommerce Wallonië groeit weer sneller dan Vlaanderen

Eerder bleek al dat ecommerce in Wallonië in het eerste kwartaal van 2017 harde groeide dan in Vlaanderen en dat is ook in het tweede kwartaal het geval. In het Franstalige gebied werd toen voor bijna 1 miljard euro online geshopt, wat een stijging is van 14 procent. In dezelfde periode werd in Vlaanderen 13 procent meer uitgegeven en komt de online omzet uit op 1,47 miljard euro uit.

BeCommerce Market Monitor 2017 - Q2

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten