Ebay, Magento en Xcommerce: De plannen

Ebay Magento XcommerceIn juni schreven we over de overname van Magento door Ebay, maar het is een proces dat al veel langer aan de gang is. Toch komt er maar mondjesmaat nieuws rond de overname naar buiten. Wat is Ebay eigenlijk echt van plan met de webwinkelsoftware en wat kunnen Nederlandse webwinkeliers in de toekomst verwachten? 

Ebay al langer actief in Magento
Magento noemde eerder al dat ze een investeerder hadden en bij een aandeelhoudersvergadering van Ebay kwam de aap uit de mouw. Ebay investeert inmiddels ruim anderhalf jaar in Magento en heeft in de eerste helft van dit jaar de intentie getekend om de complete overname rond te maken. Dit kan bij grotere bedrijven altijd even duren maar zo rond oktober, november zal de hele overname een feit zijn.

Xcommerce natuurlijk. Maar verder?
Direct nadat de overname bekend werd maakten Ebay en Magento bekend dat er aan de strategie van Magento niets zal veranderen. Het bedrijf zal gewoon zelfstandig blijven werken en mag zijn eigen koers blijven varen. Op korte termijn is er dus niets te vrezen. Ebay noemde verder plannen over het integreren van techniek binnen Xcommerce, een opensource platform van het bedrijf. PayPal, de betalingsprovider die ook eigendom is van Ebay, is al stevig geïntegreerd in de software van Magento dus daar verwachten we ook op korte termijn niet veel verandering.

Geen nieuws, slecht nieuws?
Toch blijven er altijd mensen die de stilte rond de overname niet zien zitten. Er mag dan geen slecht nieuws bekend geworden zijn, doemdenkers zijn er altijd. Zo verwachtten enkele deskundigen dat de populariteit van Magento in Nederland wel eens zou kunnen zakken. PayPal en Ebay krijgen, los van het succes van Marktplaats, niet echt goed een voet aan de grond in ons land. Nederland is dan net te klein om echt goed te investeren en er wordt geschat dat Magento dus ook niet in ons land zal investeren in kantoren, mensen en andere zaken die locatiegevoelig zijn.

"Onzin!" Zo laat Matthew Mengerink ons weten. Matthew is general manager bij Ebay/PayPal en de persoon die leiding geeft aan het Xcommerce team en het integreren van de webwinkelsoftware. "Magento is zeer sterk in enkele regio’s waaronder Nederland, en Ebay ziet dat juist als enorme kans voor het bedrijf. Nederlandse webwinkeliers zullen merken dat Ebay en Magento dit na de overname zullen willen versterken."

‘Magento wordt echt alleen maar sterker’
Het is aanleiding voor een interessant gesprek. Waarbij we Matthew Mengerink en Roy Rubin (de oprichter van Magento zelf) enkele kritische vragen mogen stellen.  Zo waren we benieuwd hoe de twee aankijken tegen het idee dat de kans groot is dat enkele van de ontwikkelaars zullen willen overstappen naar Ebay. Het zou niet voor het eerst zijn dat na een overname de sterke mensen uit de ontwikkeling naar het moederbedrijf overstappen en Ebay en Xcommerce are ‘hiring like crazy!’.

Matthew – die tien jaar geleden zelf na een overname bij Ebay terecht is gekomen – geeft eerlijk aan dat dit natuurlijk gebeuren zal. "We willen de beste mensen in Inc. en Magento en Xcommerce zijn beiden geweldige manieren om talent te ontdekken. Het zou ook zeker de kennisdeling verbeteren als enkele mensen bij meerdere van onze ondernemingen gewerkt hebben. Ik zie geen problemen. Geluiden dat ontwikkelaars echt massaal overstappen heb ik in ieder geval nog niet gehoord. Ook het idee dat Xcommerce ‘hiring is like crazy’ zegt niets. Magento is hiring even more crazily!"

De gedachte dat kosten zullen stijgen bij Magento omdat het personeel nu mogelijk wel verwacht te kunnen meegenieten van de voordelen en compensatie die wereldspelers gewoonlijk hebben, is volgens de twee geen probleem. Matthew geeft aan: "Zorgen maken? Nee. Natuurlijk zul je moeten laten zien dat je talent waardeert. Maar als ik kijk naar hoe Magento door Roy en Yoav (de oprichters van Magento) is opgezet is het interessant om te zien hoeveel passie zij hebben voor het vak en het product. Roy en Yuav lijken maar weinig bezig met geld. Waardevol is de groei, succes en de levensvatbaarheid van het product. En die passie werkt aanstekelijk."

Verandert er dan helemaal niets?
Magento blijft echt zelfstandig en Ebay zal alleen via Xcommerce delen van de techniek gebruiken. Toch zal het niet helemaal hetzelfde blijven, erkennen ook de twee gesprekspartners. Maar die veranderingen zullen echt alleen zorgen voor meer groei van Magento. Door de investeringen van Ebay in Magento kan de software verder blijven groeien en is de continuïteit gewaarborgd. De sterke naam achter Magento zal zorgen dat nog meer grote spelers zullen overstappen. Een trend waarover we toevallig ook van twee Nederlandse Magento-webwinkelbouwers hoorden. Hierover mogelijk binnenkort meer!

Gerelateerde berichten