Ebay en Magento: Xcommerce en verder

Ebay koopt Magento en start XcommerceEbay heeft nu echt Magento, bekend van de open source webwinkel formule, overgenomen. Een overname die weinig verrassend is gezien het kapitaal dat Ebay via haar zusje PayPal al in Magento gestoken heeft. Ebay is binnenkort volledig eigenaar en kondigt Xcommerce en enkele andere veranderingen aan.

Al ruim een jaar geleden investeerde eBay, via PayPal, al 22,5 miljoen in Magento. Dat bleef lang geheim, maar met de aandeelhoudersvergaderingen moest eBay het wel een keer publiekelijk bekend maken. Ze waren de eerste echt externe aandeelhouder en veruit de grootste investeerder.  Met die eerste transactie kregen zij op dat moment 49% van de aandelen.  En niet zonder resultaat.

Magento is één van de meest populaire webwinkelformules allertijden. Ruim twee maanden terug bestond Magento drie jaar. Is Magento meer dan drie miljoen keer gedownload door webwinkeliers die inmiddels 25 miljard dollar aan transacties per jaar realiseren. Een bizarre groei en steeds meer grote namen maken er gebruik van. Dagelijks stappen nog steeds veel webwinkels over.

En dat is interessant voor zowel eBay als PayPal. Een investering leek dus een logische stap. Maar blijkbaar willen beide partijen meer, want vandaag werd bekend dat eBay een meerderheidsbelang krijgt. Exacte cijfers zijn niet genoemd maar beide partijen spreken van een volledige overname. Duidelijk wordt in ieder geval dat eBay het voor het zeggen krijgt. En die kondigt direct veranderingen aan. Magento wordt onder andere gebruikt voor een open source community met de naam Xcommerce.

Xcommerce en Magento
Xcommerce, of X.Commerce zoals eBay het in de officiële documenten omschrijft, is niet nieuw. Het is het platform van de ontwikkelaars van PayPal en al een tijdje bekend als de webwinkelformule die eBay en PayPal samen op proberen te zetten. Met de herkenbare naam X.com, werd al even aan Xcommerce, dat een open source formule zou worden, gewerkt. Zonder succes want de gebruikers bleken liever te werken met een allround product. Nu de techniek van Magento op het Xcommerce platform gaat worden geïntegreerd is die oplossing er gekomen.

Zal Magento uiteindelijk verdwijnen?
Beide partijen laten met klem weten dat Magento, ook na samenwerking met Xcommerce, niet zal verdwijnen. Dat Magento zijn huidige koers kan blijven varen, en dat klanten en relaties zich vooral geen zorgen moeten maken om veranderingen. Die komen er nu zeker niet.

Een logisch antwoord, want Magento is een sterke naam en er lopen veel grote contracten voor tienduizenden dollars per klant. Toch is de kans groot dat de invoering in Xcommerce er uiteindelijk voor zal zorgen dat eBay de software in meer onderdelen kan integreren. Bijvoorbeeld de eBay shops, die in veel landen een groot succes zijn.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten