menu
lightspeed ecommerce

Duitse webwinkels nog niet internationaal

Webwinkels Duitsland, Verenigd Koninkrijk en SpanjeAlhoewel webwinkels uit het Verenigd Koninkrijk serieus over de grens beginnen te kijken en naar verwachting zelfs een vierde van de omzet mogelijk buiten Europa kunnen halen, is dit percentage in Duitsland nog geen half procent. Dit komt vooral door de taalbarrière. Ook Nederlanders kopen nog niet in Duitse webwinkels.

 
Deutsche Card Services, onderdeel van de Deutsche Bank, publiceert jaarlijks een overzicht van de Duitse ecommerce. Ze baseren dit op de transacties zelf, en alhoewel uit het onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat ze voor Duitse webwinkels wel een heel goede betalingsprovider zijn, heeft dit onderzoek meestal ook wel interessante cijfers voor de Nederlandse webwinkels. Deze maand lanceerde ze het negende rapport dat tot stand is gekomen na 24 miljoen online betalingen. 
 
Duitsland is ook met de online economie een grootmacht en vorig jaar bleek nog dat de Duitse ecommerce explosief groeit. Internationaal blijkt uit het onderzoek dat Spanje ons voorbij is en na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nu officieel de derde grootste ecommerce markt is van Europa. Het Verenigd Koninkrijk staat sterk bovenaan en alhoewel de groei in het land zelf minder lijkt door te groeien beginnen de webwinkels uit het land nu serieuze omzet te halen uit internationale transacties. Europeanen en ook Nederlanders kopen steeds vaker uit Engelse webwinkels en ook buiten Europa weten Engelse webwinkels omzet te halen. 
 
Cijfers waar de Duitse webwinkels toch wel jaloers op zijn. Vooral de taalbarrière is een lastig struikelblok. Vreemd eigenlijk, want het installeren van een extra taal en verzendmethoden zou toch niet het probleem mogen zijn. Toch blijkt de drempel in de praktijk groter dan je zou denken. Zelfs Nederlanders die van huis uit al redelijk de Duitse taal beheersen, kopen niet over de grens.
 
Naast Duitsland hebben Spanje en Nederland ook weinig omzet over de grens maar valt er hier ook in het eigen land nog voldoende winst te behalen. Toch zullen de Nederlandse webwinkels moeten inzien dat uiteindelijk er meer over de grenzen verkocht gaat worden en dat de grote reuzen die nu nog geblokkeerd worden door de landsgrenzen, uiteindelijk ook hier zullen gaan verkopen. 
 
Voor Nederlandse webwinkels die ook in het Verenigd Koninkrijk gaan verkopen raden wij aan eens goed te kijken naar hoe die webwinkels bepaalde prijzen in verschillende munteenheden hanteren. Zo kwamen wij er via een klein eigen onderzoek achter dat er in de prijzen in Euro’s of GBP soms tot  tien procent prijsverschil zit! Mocht je bestellen bij bijvoorbeeld een bekende Engelse schoenenwinkel als Dune.co.uk, dan kan het lonen om bij PayPal gewoon in Britse ponden te betalen.
 
Uit het Duitse rapport blijkt verder dat vrouwen meer online bestellen dan mannen en dat Duitse online shoppers vooral op zondag op zoek gaan naar online aanbiedingen. 

Tags

Reacties