menu
lightspeed ecommerce

Dierentuinen en ecommerce

Dierentuinen en ecommerceMet een lang weekend voor de boeg, zullen er velen ongetwijfeld ook een bezoek aan een dierentuin overwegen. Nederland kent tientallen dierentuinen, natuurparken of dierenparken. Bekende en populaire dierentuinen zijn onder andere Artis, Ouwehands Dierenpark en Burgers’ Zoo. Jaarlijks trekken ze miljoenen bezoekers aan. Maar wat doen deze dierentuinen op het gebied van ecommerce?

We hebben hiervoor gekeken naar acht dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, en wij op de redactie in ieder geval eens in ons leven hebben bezocht.

Apenheul
De Apenheul in Apeldoorn staat bekend om de vele apen die er los rondlopen. Ondanks dat het park in de wintermaanden is gesloten, is het toch al vanaf de start in 1971 een populair uitje voor dierentuin-liefhebbers. Wat de webwinkel betreft hoeven ze waarschijnlijk niet op al te veel fans rekenen. Die is namelijk erg karig. Sterker nog, we moesten er even naar zoeken. Je vindt ‘m pas als je vanaf de homepage in het menu op ‘Bezoekersinformatie’ klikt en op díé pagina met je muis over diezelfde ‘Bezoekersinformatie’ gaat. Hier vind je een pagina waarop je entreekaarten voor de Apenheul met korting kunt bestellen. Ook zijn er seizoenskaarten te koop.

Artis
Artis is misschien wel de beroemdste dierentuin van ons land. Al in 1838 opgericht weet de dierentuin van Amsterdam de laatste jaren minstens één miljoen bezoekers per jaar aan te trekken. Ook Artist schaart de webwinkel onder de categorie ‘Bezoekersinfo’ in de menubalk. Maar wat we daar zien wakkert ons enthousiasme meer aan dan bij de Apenheul. Zo verkoopt het allemaal merchandise van Artis de Partis, de dierentuin-mascotte. Ook zijn er kinderboeken en diverse prenten van dieren te koop. De webwinkel is niet erg uitgebreid en het bevat verder helemaal geen verdere informatie (FAQ, algemene voorwaarden, bedrijfsgegevens, etc).

Burgers’ Zoo
Burgers’ Zoo, door sommigen ook wel Burgers’ Bush genoemd, is de meest bezochte attractie in Gelderland en de op vier na best bezochte attractie van het land. Het werd in 1913, precies honderd jaar geleden, door Johan Burgers opgericht. Het heeft een moderne, kleurrijke site met volop aandacht voor de vele onderdelen van het park (Desert, Ocean, Bush, Safari, Rimba en Mangrove), maar helaas geen webwinkel. Wel is er een mogelijkheid om online kaarten te bestellen. Mensen die online bestellen krijgen één euro korting. Betalen gebeurt ook via Ticketcounter en kan met iDeal en credicard.

Dierenpark Emmen
Dierenpark Emmen noemt zichzelf op de site de mooiste dierentuin van Nederland. Vast staat in ieder geval dat het een geliefde attractie is, met name in het noorden. Toch ging het de dierentuin niet altijd voor de wind. Een paar jaar geleden had het financiële problemen en kreeg het later hulp van de gemeente en sponsors. Misschien zouden ze het financieel nog beter voor elkaar kunnen krijgen als ze een webwinkel zouden openen, want daar ontbreekt het momenteel aan op de site. Wel is er de mogelijkheid om online tickets voor Dierenpark Emmen te bestellen. Mede mogelijk gemaakt door Wheretocard.nl.

Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp, een van de oudste dierentuinen in Nederland, is gevestigd in Rotterdam en werd eventjes wereldberoemd dankzij de uitbraak van gorilla Bokito in 2007. De site is meegegaan met de tijd en er zijn diverse manieren (social media, YouTube, webcam) om de dierentuin te volgen. Helaas is er geen webwinkel. Wel kun je ook bij Diergaarde Blijdorp, danzij Wheretocard.nl, kaartjes online kopen. Wat wel leuk is: de vereniging Vrienden van Blijdorp heeft wél een webwinkel.  Niet de allerbeste of -mooiste, maar het is iets.

Dolfinarium
Dolfinarium Harderwijk is, zoals de naam al zegt, een dolfinarium. Zeezoogdieren en andere zeedieren staan centraal in dit park, dat tevens een opvangcentrum is voor onder andere dolfijnen en bruinvissen. De website zit goed in elkaar en uiteraard kun je ook voor het Dolfinarium online kaartjes bestellen. De besteloptie is waarschijnlijk ‘in-house’ gemaakt en op basis van Drupal, net als de rest van de site. Betalen kan met iDeal of creditcard. Bedrijven met minimaal duizend medewerkers kunnen een op maat gemaakte E-shop openen, waarin personeel, klanten of relaties met korting entreebewijzen voor het Dolfinarium kunnen kopen.  

Ouwehands Dierenpark Rhenen
Ouwehands Dierenpark ligt in Rhenen en ontstond doordat Cor Ouwehand merkten dat veel bezoekers voor zijn kippenfarm uiteindelijk op de andere dieren, zoals wasberen en pauwen, afkwamen. Alles ging goed, tot de jaren negentig toen het park nagenoeg failliet was. Dankzij de overname van ondernemer Marcel Boekhoorn wist het park uiteindelijk weer winst te maken. Uiteraard hadden ze ook winst kunnen maken met een uitgebreide webwinkel, maar helaas… Wel kun je online tickets bestellen voor Ouwehands. Ook deze bestelpagina lijkt ‘in-house’ te zijn gemaakt en maakt dus geen gebruik van derden.

Conclusie
Het is al met al vrij treurig gesteld met de invloed van ecommerce in de dierentuin-branche. Sterker nog, alleen Artis en de Apenheul hebben een webwinkel. Niet alleen bij bovenstaande acht, maar eigenlijk geen van de in totaal vijftien bij de branchevereniging aangesloten dierentuinen, verkopen iets anders dan tickets, seizoenskaarten en abonnementen online.

En dat is gewoon heel erg jammer. Niet alleen voor ons ecommerce-bloggers, maar ook voor de kansen die het online zou kunnen benutten. Dierentuinen trekken, net als pretparken en musea, vaak kinderen aan en die zouden maar wat graag een dierenknuffel of een knuffel van de dierentuinmascotte willen hebben.

Het rare is dat veel dierentuinen wel in de parken zelf een of meerdere winkels runnen, maar dat online dus achterwege laten. Terwijl een dierentuin toch best een aardige omzet met zo’n online shop zou moeten kunnen halen. Het kan bijvoorbeeld niet alleen tickets, maar ook knuffels, merchandise (drinkbekers, rugzakken, etc.) en boekjes over dieren kunnen verkopen. Dit hoeven heus niet allemaal producten te zijn die speciaal voor de dierentuin zijn gemaakt. Met name de knuffels en de boekjes kunnen gewoon bij een groothandel ingekocht worden maar dan heb je in ieder geval wel een leuke webwinkel, waarmee je ook nog wat kan verdienen als de dierentuin dicht is.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch