menu
lightspeed ecommerce

De volgende tsunami van Google

Op dit moment gebruiken we nog een verschillend programma voor e-mail, chat, een forum, onze webwinkel login en het review systeem hierop. Google lanceert einde van dit jaar een software die alle vormen van online communicatie kan samenvoegen.

Google Wave is chat en e-mail anno vandaag!
Alhoewel je natuurlijk enkel de succesverhalen hoort en bijna nooit over zaken die niet goed gelukt zijn, is de succesratio van Google vrij sterk. Als Google dan ook informeert over de, in hun ogen, opvolger van communicatie via het web zoals we die nu kennen, dan neem je dat serieus. Google zelf geeft aan dat ze met het nieuwe produkt Google Wave een systeem hebben gemaakt om online te communiceren. Het zou in een keer e-mail, chat, een tekstverwerker, blog reacties, et cetera kunnen vervangen. Het systeem is niet direct op ecommerce gericht maar iedereen die veel van het web gebruik maakt zou er voordeel uit kunnen halen. Het zou wel eens een volgende golf van Google kunnen beteken. Als dit gebeurd is het goed als je als webwinkelier hier op voorbereid bent! 

Voor je verder leest is het in ieder geval voor elke webwinkelier aan te raden om eens het filmpje te kijken op http://wave.google.com/. Het is met 40 minuten extreem lang maar de moeite waard. Het wordt in een keer duidelijk hoe ouderwets chatten en e-mail bijvoorbeeld vandaag de dag is.

Gevolgen in ecommerce
1. Geen registratie – Als Google Wave gaat worden wat Google ermee voor ogen heeft betekent dit dat opeens iedereen op het internet een standaard heeft gevonden om te kunnen schrijven, reageren, e.d. Dat betekent dat men niet meer hoeft te registreren om te reageren op een blog, review et cetera.
2. Interactie platformvrij – Nu is er misschien wat interactie via je webwinkel, Hyve of weblog maar mensen moeten hier nog steeds grotendeels naar terugkomen. Twitter is een eerste stap in de platformvrije wereld maar lang niet iedereen is met deze ‘apps’ bekend. Google Wave zou hierin groot door kunnen breken waardoor klanten niet meer je websites hoeft te bezoeken omdat ze je via “de wave” kunnen volgen.
3. – Interactie start makkelijker – Met Google Wave kun je bestaande discussies sneller vrijgeven. Zo kun je een discussie per mail of chat al snel verder vrijgeven op je blog of website. Waves zijn met elkaar uitwisselbaar of toevoegbaar. Zo kun je zelf als webwinkelier elke discussie of gesprek publiceren en interactie uitlokken!
4. Rewind! – Als je pas laat op een groot forum aanschuift heb je wel eens het idee dat iedereen al honderd stappen voor op je is. In Google Wave zit een terugspeel functie. Zo kun je discussie vanaf het begin herzien en heb je alle stappen zelf meegemaakt. Je weet precies waarmee de discussie ooit begon of waar het offtopic ging.

Dit zijn de eerste 4 die ik direct zo uit Google Wave haal. Maar met Google Wave zal snel meer mogelijk zijn. Het is een van de software ontwikkelingen die je als internet ondernemer zeker in de gaten moet houden. Waar verwacht jij dat jouw grootste voordeel met Google Wave te behalen is?

Tags

Reacties