menu

De toekomst van betalen ligt in je handen én ogen

De toekomst van betalen ligt in je handen én ogenWe leven nu in een tijdperk waarin het mondjesmaat gewoon begint te worden om de pinpas tegen de pinautomaat te houden om zo te betalen zonder onze pincode te hoeven invoeren. Ook is het gemakkelijker geworden om met de mobiel te internetbankieren. Maar in de nabije toekomst gaan we verder: betalen met behulp van onze vingerafdruk en iris.

En die toekomst is dichterbij dan je denkt. Vorige maand onthulde Apple de meest recente versie van hun mobiele besturingssysteem, iOS 8, en daarmee opende het de vingerafdrukscanner ook voor ontwikkelaars, die de identificatiemethode nu dus ook kunnen toepassen en implementeren in hun eigen apps. Was het al fantastisch nieuws dat PayPal in mei van dit jaar aankondigde samen te werken met de Samsung S5 om zo betalen via een vingerafdruk mogelijk te maken, nu Apple de technologie toegankelijk maakt voor ontwikkelaars zal alles in een stroomversnelling raken.

Betalen via mobiel straks het makkelijkst en snelst
Want een van de voornaamste redenen waarom veel consumenten nog huiverig zijn om te betalen via een mobiel apparaat is omdat het vaak nog té veel gedoe is om op zo’n klein scherm allerlei inloggegevens in te vullen en via apps van derden de betaling te voldoen. Nu kun je één keer je inloggegevens invullen en daarna telkens de betaling afronden door simpelweg je duim of wijsvinger op je mobiel te rusten. De mobiel wordt op deze manier in één klap van meest lastige betaalmethode naar de meest toegankelijke, makkelijke en snelle methode.

Betalen met je oogbal

Maar de toekomst van betalen zal heus niet alleen draaien om de vingerafdruk. Ook je ogen kunnen een goede en snelle manier zijn om mobiel te betalen. Vorige week werd bekend dat het Samsung, samen met onder andere Sprint en een Chinees beveiligingsbedrijf zes miljoen dollar hebben geïnvesteerd in EyeVerify, een startup die zich bezighoudt met biometrie. Het bedrijf verkoopt een software-ontwikkelingsset die geïntegreerd kan worden in apps van bedrijven als Good Technology en AirWatch, die zich beide bezighouden met mobiele veiligheid.

Nu is je iris, net zo uniek als een vingerafdruk, natuurlijk een prima en vooral snelle manier om je mobiel te locken en te unlocken, maar je kunt deze technologie uiteraard ook heel goed gebruiken om veilig betalen via de smartphone mogelijk te maken. Tegenwoordig heeft haast elke smartphone wel een front-camera en de iris schijnt zelfs vier tot vijf keer meer (unieke) data op te leveren dan een vingerafdruk.
Toby Rush, oprichter en CEO van EyeVerify, heeft in ieder geval iets wat hem ’s nachts wakker houdt, zo valt te lezen bij The Wall Street Journal. “De vraag of deze techniek genoeg aandacht krijgt om er zo voor te zorgen dat de vingerafdruk niet de standaard wordt. Want de vingerafdruk heeft al wel een voorsprong van vijftig jaar…”

Waar zie jij meer heil in? Betalen met een ‘oogbalselfie’ of met je vingerafdruk? Of misschien wel allebei?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch