lightspeed ecommerce

De tien grootste bedrijven en ecommerce

10 grootste bedrijven en ecommerceHier op de weblog schrijven we vaak over en voor kleine webwinkeliers en berichten we over nieuwe initiatieven van onbekende en bekende bedrijven. Maar wat doen de tien grootste bedrijven ter wereld eigenlijk aan ecommerce?

Daarvoor moeten we natuurlijk eerst bepalen wat de grootste bedrijven ter wereld zijn. Hiervoor hebben we de ‘Global 500’ gebruikt, een lijst die ieder jaar weer wordt samengesteld door CNNMoney en Fortune. De lijst van 2011 ziet er als volg uit:
1.    Wal Mart Stores (omzet in miljoenen dollars: 421.849, winst in miljoenen dollars: 16.389)
2.    Royal Dutch Shell (378.152; 20.127)
3.    Exxon Mobil (354.674; 30.460)
4.    BP (308.928; -3,719)
5.    Sinopec Group (273.422; 7.629)
6.    China National Petroleum (240.192; 14.367)
7.    State Grid (226.294; 4.556)
8.    Toyota Motor (221.760; 4.766)
9.    Japan Post Holdings (203.958; 4.891)
10.    Chevron (196.337; 19.024)

Maar wat doen deze grote bedrijven nou op het gebied van ecommerce? Hebben ze een compleet ingerichte webwinkel die actief is in meerdere landen, verkopen ze enkel wat merchandise of hebben ze helemaal geen webwinkel?

Wal Mart Stores
Walmart is een razend populaire supermarktketen uit Amerika. Het bedrijf is nog relatief jong; het werd in 1962 door Sam Walton opgericht en kreeg tien jaar later een beursnotering. Het is niet alleen het grootste detailhandelconcern ter wereld, maar ook nog eens de grootste particuliere werkgever. In totaal werken er meer dan twee miljoen mensen bij Walmart!

Walmart heeft met Walmart.com een complete webwinkel in beheer. In haast iedere denkbare categorie verkopen ze wel hun producten. Of je nou op zoek bent naar dvd’s, kleding, babyspullen, juwelen, tuingereedschap, golfkleding, speelgoed of zelfs een sneeuwschuiver: Walmart heeft het.

Maar Walmart is niet alleen via hun eigen website actief met ecommerce. In oktober vorig jaar ging het een samenwerking met Facebook aan. Met als resultaat dat er Facebook-pagina’s zijn gelanceerd voor ieder van de 3500 fysieke locaties in Amerika! De pagina’s zijn vooral bedoeld voor klanten om lokale deals te vinden via Facebook.

Royal Dutch Shell
Neerlands trots staat op twee in de Global 500! Deze van oorsprong Nederlands-Britse multinational heeft bijna een miljoen werknemers in dienst en is de meest winstgevende onderneming van Nederland. Op ecommerce-gebied doen ze het wat minder voortvarend, maar dat is op zich niet zo gek. Hun belangrijkste product, olie, is namelijk lastig online te verkopen. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niks van Shell in webwinkels te vinden is. Zo heeft het in samenwerking met Nebus BV de Shell Zegelshop opgezet, een webwinkel waarmee volle Shell-zegelkaarten kunnen worden ingeruild voor allerlei artikelen. Een driepersoons opblaasboot kost je 80 zegelkaarten, terwijl je twee washandjes al hebt in ruil voor drie volle kaarten.

Ook is er de webshop Tankbonusmiles.nl, waarmee je Yellowbrick-parkeerabonnementen, cadeaubonnen of een Maxi Cosi-kinderzitje kunt bestellen met je Air Miles.

Exxon Mobil
ExxonMobil is net als Shell een olieproducent. Het is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen Exxon en Mobil. Het is tevens het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso. En ook deze olieproducent heeft de ‘pech’ een product te verkopen dat moeilijk een vertaalslag naar de online wereld weet te maken. Ze hebben zelf dan ook geen webwinkel. Wel is er een webshop met officieel door ExxonMobil goedgekeurde merchandise. Je kan er onder andere t-shirts, petjes, klokjes, en kantoorspullen bestellen.

BP
En ook BP is een olieproducent. Het behoort net als Shell en ExxonMobil tot de ‘supermarjors’, de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld.  Het van origine Engelse bedrijf is in ongeveer tachtig landen actief. En net als Shell en ExxonMobil is BP weinig vertegenwoordigd online met webwinkels. Wel heeft het bijvoorbeeld met het merk Benegas een website online waar particulieren hun gas online kunnen bestellen. En op BP.com is ergens in een hoekje van de website de optie voor consumenten om BP Gas Light online te bestellen. De FreeBees die je kunt sparen bij BP en vervolgens kunt inwisselen bij Kijkshop, Free Record Shop en Sport 2000 hebben wel een site, maar daar is niks online te bestellen. Duidelijk een gemiste kans.

Sinopec
Sinopec is een Chinese oliemaatschappij, maar hier in ons land nauwelijks bekend. Dat wordt onder meer geïllustreerd door het feit dat het bedrijf, met in 2011 een winst van 7,6 miljard dollar, geen Nederlandstalige Wikipedia-pagina heeft. Sinopec heeft een website, maar heeft daar net als de meeste olieproducenten vooral veel informatie over het bedrijf, wat ze doen voor het milieu en welke vestigingen ze allemaal hebben. Een webshop is er niet te vinden. Maar ja, wat kunnen we verwachten van een oliemaatschappij?

China National Petroleum
Dit Chinese staatsbedrijf, kortweg CNPC genoemd, is in ons land ook nauwelijks bekend. Wel kwam het laatst in het nieuws omdat het samen met Shell in maart was overeengekomen om gezamenlijk Chinese schaliegasvelden te gaan ontginnen. Voor de schaliegasontwikkeling in China was het de eerste keer dat er een ‘production sharing’-overeenkomst tussen een lokale en een buitenlandse onderneming tot stand kwam. CNPC heeft een fraaie site, maar ook hier weer géén webwinkel te vinden.

State Grid   
Hehe, eindelijk even geen olieproducent meer. Dit Chinese bedrijf is het grootste energiebedrijf in dat land. In 2010 had het meer dan 1,5 miljoen mensen in dienst. State Grid heeft een Engelse website met een héle fraaie intro (ahum), maar er daar is geen enkele vorm van ecommerce te ontdekken. Maar ja, van zowel een oliemaatschappij als een energiebedrijf kunnen we dat moeilijk verwachten…

Toyota
Toyota is de grootste autofabrikant ter wereld en staat in dit lijstje op nummer acht. Toyota werd in 1937 opgericht door Kiichiro Toyoda die geld kreeg van zijn vader, nadat die een automatische weefmachine uitvond en dat verkocht aan een Engels bedrijf. Met het geld besloot Kiichiro autofabrikant te worden en de ‘AA’ was het eerste model. Vandaag de dag heeft het bedrijf meer dan 317.716 werknemers in dienst.

In Nederland heeft Toyota geen officiële webshop, maar bijvoorbeeld in Zuid-Afrika wel. Daar is het mogelijk om met een paar muisklikken een Toyota Yaris 1.0Xi 5dr te bestellen voor 133.900 Rand (omgerekend zo’n 12.700 euro).

Japan Post Holdings
Japan Post Holdings is een Japans staatsbedrijf dat de postbezorging en financiele diensten aanbiedt. Het is een jong bedrijf, want het bestaat pas sinds januari 2006. Een jaar laat, in oktober 2007, nam het de functies van Japan Post over. Het bedrijf werd in datzelfde jaar ook opgedeeld in vier delen± bankieren, verzekeringen, postbezorging en toonbankdiensten. Dit om het gemakkelijker te laten privatiseren in 2017. De nieuwe regering heeft de poging tot privatisering en een voorgenomen beursgang echter weer teruggedraaid.

Japan Post Holdings heeft zelf geen webshop, maar laat middels de presentatie “E-commerce strategy of Japan Post” (pdf) van ceo Shinichi Nabekura wel duidelijk merken serieus met bezig ecommerce bezig te zijn. Zo werd er op 1 juli 2010 een speciale ‘ecommerce division’ opgericht, een toegewijd team dat oplossingen ontwikkelt om ecommerce-klanten te kunnen ondersteunen. In april van dit jaar werd bekend dat Rakuten Inc, de grootste webwinkel in Japan, een samenwerking is aangegaan met Japan Post Holding om internationale verzending gemakkelijker en goedkoper te maken voor webwinkels uit het Rakuten-netwerk.

Chevron
Chevron is de zoveelste oliemaatschappij in dit lijstje. En ook deze maakt deel uit van de ‘supermajors’. Het bedrijf heeft meer dan 60.000 werknemers en is in ons land niet heel bekend. Wel kunnen mensen het bedrijf kennen van Texaco, de tankstations die in de Benelux in 2007 werden verkocht aan Delek, dat de naam mocht blijven gebruiken.

In 2000 verscheen het bericht dat Chevron samen met Oracle en McLane (een onderdeel van Walmart) de intentie hadden om een joint venture, genaamd RetailersMarketXchange.com, op te richten. De bedoeling was dat dit een onafhankelijk bedrijf werd met als doel om een online marktplaats te worden voor alle gemakswinkels, kleine winkels en hun leveranciers.

Conclusie
De grootste bedrijven hebben duidelijk hun miljarden aan inkomsten verdiend met offline diensten en het zal waarschijnlijk nog even duren voordat er ooit een webwinkel in de top tien van ’s werelds grootste bedrijven komt te staan. Zo staat Amazon in het 2011-lijstje van CNNMoney en Fortune op plek nummer 270.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten