lightspeed ecommerce

Cosmox.nl van gratis naar betaalde verzending

Cosmox.nl gaat van gratis naar betaalde verzendingCosmox doet afstand van één van z´n unique selling points. Producten die via deze webwinkel worden besteld, worden niet meer automatisch gratis bezorgd. Voor bestellingen met een bestelwaarde onder de twintig euro vraagt Cosmox vanaf nu €1,99 aan verzendkosten. Waarom zou een klant nu nog voor Cosmox kiezen en niet voor Bol.com?

Het is met recht een vrij opmerkelijke zet te noemen die Cosmox aankondigt. Wij kregen gistermiddag een mail waarin het een en ander werd toegelicht: “Beste Cosmox.nl klant. Cosmox.nl breidt het assortiment uit met duizenden goedkopere producten zodat je nog meer keuze hebt. Ook worden van film, muziek en games de prijzen blijvend verlaagd. Daarom is Cosmox.nl genoodzaakt om bij een bestelling tot 20 euro een bijdrage in de verzendkosten te vragen. Bij bestellingen boven de 20 euro blijft de bezorging voor iedereen gratis. Speciaal voor jou, als trouwe klant, maken we hierop een uitzondering: je krijgt een extra jaar ALTIJD gratis bezorging. Tot en met 31 december 2014 betaalt Cosmox.nl jouw verzendkosten. Hier hoef je helemaal niets voor te doen, dit is op jouw account op Cosmox.nl speciaal ingesteld.”

Weg unique selling point
Ze weten het leuk te verpakken door vaste klanten een jaar lang gratis bezorging te bieden, maar als je door dit trucje heenkijkt, dan stapt Cosmox dus gewoon van hun unique selling point af. De webwinkel werd jarenlang door veel consumenten gewaardeerd, doordat ze altijd gratis verzending aanboden. Of je nou iets bestelden van 5 of van 50 euro. Daarmee troefden ze jarenlang zelfs Bol.com af dat, ongeacht de bestelwaarde, standaard €1,95 aan verzendkosten vroeg van de klant. Toen Bol.com in juni 2012 besloot om artikelen onder de twintig euro gratis te verzenden, was het Cosmox die steen en been klaagde bij de Consumentenbond om hen erop te wijzen dat Bol.com aan consumentenbedrog zou doen met de inderdaad misleidende reclames. Cosmox deed dit natuurlijk om in dat mediacircus aandacht te vestigen op de eigen webwinkel en het feit dat zij wél altijd gratis verzending aanboden.

Cosmox bezorgt niet meer gratis
Maar dat is nu dus per direct verleden tijd. Cosmox heeft wel een top 100 in het leven geroepen van artikelen die altijd gratis verzonden zullen worden, ook als het bijvoorbeeld gaat om een dvd die 15 euro kost. De vraag is echter of de consument dit nog wel komt vergelijken als die garantie van gratis verzendkosten wegvalt. Cosmox gaat wel duidelijk nog steeds de concurrentie aan, want het breidt het assortiment uit met ‘duizenden goedkopere producten’ en gaat ook van film, muziek en games de prijzen blijvend verlagen. Maar blijkbaar gaat dit nu ten koste van dat ene unique selling point.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten