Webshop-design

Design van je webwinkelHet design van je webwinkel kan je zien als een online visitekaartje of als de etalageruit van een winkel. Het is het eerste wat je (potentiële) klanten zien wanneer ze je webshop bezoeken. Maar het design van je website is om meer redenen een belangrijk onderdeel van hoe jij je bedrijf naar buiten toe presenteert.

Nieuws over webshop-designs

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van het ontwerp of design van webwinkels? Onze laatste nieuwsberichten hierover zijn:

Design van je webshop

Design, ook wel vormgeving of ontwerp genoemd, is de manier waarop je iets presenteert. Het zijn alle visuele onderdelen waaruit je website is opgebouwd. Het bepaalt niet alleen hoe je webwinkel wordt beleefd, maar doet als het goed is ook iets met de functies van je webshop. Het zorgt voor een fijne klantervaring, wat weer ten goede komt voor je conversie en omzetcijfers.

Het design van een webshop wordt soms ook wel thema of template genoemd. Dit komt omdat webshops vaak uit automatisch gegenereerde pagina’s bestaan. Denk aan een productpagina, een rubriek met artikelen of hoe een zoekresultaat van je webshop eruit ziet.

Webwinkelsoftware genereert pagina’s op basis van een vooraf gemaakte indeling.

Productfoto’s zijn erg belangrijk

Het design van een webshop verschilt van dat van een ‘normale’ website, onder meer door productfoto’s. Waar consumenten in een stenen winkel producten kunnen zien, vastpakken en uitproberen, daar moeten ze het bij een online winkel toch echt hebben van hoe de webwinkel de producten toont. Maak daarom genoeg productfoto’s en laat het product vanuit alle mogelijke hoeken zien. Laat de klant inzoomen op de foto’s en een productvideo of 360º-foto erbij kan natuurlijk ook erg handig zijn.

Webwinkelsoftware als Shopify, Lightspeed of JouwWeb genereert deze pagina’s meestal op basis van een vooraf gemaakte indeling. Een goede opbouw van dit template of thema is dus enorm belangrijk bij het uiteindelijke webshop-ontwerp. De meeste webshops hebben een thema of template op maat laten maken maar vaak vertoont de indeling wel veel gelijkenissen met andere webshops. Daarnaast zijn hier duidelijk design-trends in zichtbaar.

Wil je een eigen webshop beginnen en zoek je mooie ontwerpen ter inspiratie? Vergeet dan de productpagina zelf niet! Dit is vaak de belangrijkste pagina.

Populaire webshop-designs

Als je een design voor je webwinkel maakt is de opbouw van je pagina van grote invloed. Enkele mogelijke indelingen voor je webshop-design:

Traditioneel
Als je denkt aan een productpagina zie je waarschijnlijk al een duidelijk voorbeeld voor je: een grote afbeelding links, omschrijving ernaast, bestelbutton onder de beschrijving en wellicht nog wat kenmerken onder de afbeelding. Nog altijd werken de meeste webshops met een ontwerp dat al meer dan tien jaar oud is. Deze indeling is misschien gedateerde maar daardoor extra herkenbaar en betrouwbaar als webshop-design.

De meeste platforms bieden een gratis thema dat op deze manier is ingedeeld en waarmee je zelf door het spelen met kleuren, lettertypen en content beste een prima webshop-design kunt realiseren.

Een voorbeeld van traditioneel webshop-design.
Een voorbeeld van traditioneel webshop-design.

Grote afbeeldingen
Enkele jaren geleden kwam de trend dat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden. Zelfs tekstgerichte websites hadden steevast een beeldvullende afbeelding op de homepage. Grotere webshops zijn hier meestal vanaf gestapt. De consument ziet misschien wel sfeer maar weet niet goed hoe hij door de website moet navigeren. Foto’s zijn misschien mooi en zeggen veel maar het is maar de vraag of dit altijd de commerciële boodschap is die jij voor ogen had.

Voor webshops met een klein assortiment of spelers die een duidelijke merkpositie willen neerzetten en branding belangrijker vinden dan de verkoop blijkt dit design nog altijd zeer geschikt. Daarnaast is het toevoegen van de juiste sfeer en actualiteit via foto’s niet via tekst te evenaren. Wil jij jouw bezoekers laten zien dat jij je richt op een specifieke leeftijdsgroep, wil je daarin het zomerse seizoen benadrukken zonder dat je het hele ontwerp van je webshop overhoop wilt gooien en laten zien dat jij met de laatste trends meegaat? Dan is een webshop-design op basis van foto’s, die je ook nog eens regelmatig actualiseert, de manier om dit te realiseren. Uiteraard kan video hierin alweer de volgende stap bieden!

Grid-style layout
Voor spelers met een groot assortiment waarbij de afbeelding minder doorslaggevend is dan het snel vinden van het juiste product, werkt een grid-style layout het beste. Denk hierbij aan grote b2b-spelers die soms duizenden variaties van artikelen moeten kunnen voorschotelen. Ook grotere consumenwebshops maken soms gebruik van dit type design. Het voordeel is dat je veel informatie kunt geven op plekken in de site. Het nadeel is dat deze vormgeving vaak wat sfeerloos is.

Een grid-style layout.
Een vormgeving op basis van een grid-style layout.

Editorial
Heb jij eigenlijk maar een beperkt assortiment maar kun je hier wel enorm veel over vertellen? Bij veel producten, denk aan voedingssupplementen, keukenartikelen of electronica zegt een afbeelding veel maar zeker niet alles. Je wilt de voordelen kunnen benoemen, blogs kunnen schrijven en misschien ook nieuwsberichten kunnen delen. Een design dat meer lijkt op een blog dan op een webwinkel is dan meer geschikt.

Minimalistisch
Een nadeel van webshops is dat deze vaak wat minder snel laden op de mobiel. Ook de vele toeters en bellen werken soms afleidend. Heb jij één duidelijk product dat je wil verkopen? Ga je bezoeker dan niet vermoeien met social media-buttons, gerelateerde producten, links naar blogs over het artikel en klantbeoordelingen of openingstijden. Google heeft jaren geleden al bewezen dat alle functionaliteiten van webshops veel mogelijkheden bieden maar dat elke knop, foto of link ook betekent dat bezoekers sneller afgeleid zijn en dat de bestelknop op jouw website minder aandacht krijgt.

Investeer in een goed logo

Als je je bezighoudt met het design van je webshop, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Natuurlijk denk je goed na over een logo. Een logo is op de website hét herkenningspunt voor je bezoekers en wanneer je een goed en herkenbaar logo hebt ontworpen, dan pluk je daar op andere momenten of plekken nog steeds de vruchten van! Want dan is de herkenning van dat beeldmerk al voldoende om consumenten aan jouw webwinkel te doen denken. Investeer daarom genoeg tijd, aandacht (en geld?) in de ontwikkeling van een sterk logo voor je webwinkel!

Vormgeving van je website

Naast het logo zegt ook de verdere vormgeving van je website iets over jouw webwinkel. Wat wil je precies uitstralen met je site? Wil je vooral professioneel overkomen of juist toegankelijk en informeel? Wil je laten zien dat je al decennialang meedraait of heb je er imago-technisch meer baat bij om te laten zien dat je juist een frisse startup bent? Wat je ook voor invalshoek kiest, vergeet niet dat het design een middel is, geen doel. Het design mag daarom ook nooit inboeten aan bijvoorbeeld de snelheid en het gebruiksgemak van je website. Het kan hartstikke mooi zijn om je webshop te vullen met afbeeldingen, video’s en gif’jes van hoge kwaliteit, maar als daardoor de site wel érg traag laadt, is het ’t dan allemaal wel waard?