menu
lightspeed ecommerce

CNN verkoopt nieuws

Eerder hadden uitgeverijen het al zwaar maar met de economische crisis en de daling van advertentie inkomsten lijkt er een versnelling te komen in het feit dat gratis nieuws onbetaalbaar wordt. CNN gaat nieuws verkopen.

De Emerce publiceert regelmatig over de problemen bij uitgeverijen en de mogelijke oplossingen. Eerder deze maand kwam de Economist ook met het nieuws dat ze niet langer gratis actualiteit willen bieden. Eerder hadden De Telegraaf en de News Coorporation met deze plannen. Oplossingen worden ook soms genoemd. Zo is Google bezig met een systeem om geld te vragen via microbetalingen.

Toch zijn plannen van bovenstaande partijen tot nu toe niet succesvol uitgerold. Een eerste kanshebber die mogelijk wel opvolging krijgt is CNN. Deze heeft een webwinkel geopend waar bedrijven nieuws kunnen kopen. Wil je op jouw weblog bijv. een goed nieuwsartikel? Ga dan naar de webwinkel van CNN en koop dit artikel los. Zo heb jij de rechten van een artikel. Vaak al mogelijk vanaf 199 dollar. Vaak een stuk goedkoper dan het inhuren van een journalist.

De winkel richt zich op kranten, websites en weblogs. Eerder dit jaar lanceerde de site met een abonnementmodel, maar dat sloeg niet aan. Met de a-la-carte service hoopt CNN meer omzet te kunnen boeken.  Er gelden wel strikte eisen. Zo mag een artikel maar een keer gebruikt worden en mag de tekst niet in de RSS feed van de koper terecht komen. Dat wil zeggen, alleen de headline mag daarin opgenomen worden, maar verder niks. Daarmee wil CNN voorkomen dat zogenaamde RSS scrapers de tekst alsnog verspreiden. CNN kondigde eerder al aan strikt toe te zien op handhaving van het copyright van haar artikelen. 
 
Bron: Hyped.nl

Tags

Reacties