menu
lightspeed ecommerce

Cashless Betalen: betalen met je mobiel

cashless betalen met je mobielNu wij met z’n allen steeds meer gebruikmaken van onze mobiele telefoons, komt
er ook het moment dat alle betalingen mobiel gedaan worden. Multicard en
Rabobank verwachten dat ook en brengen
Cashless Betalen. Door een –nu nog- externe NFC-chip op je telefoon te
plakken is het mogelijk om snel, zonder kaartlezer of pincode, met je mobiel af te rekenen.

Mobiele telefoons redactie beplakt
Tijdens ons bezoek aan het Rabobankkantoor konden we zelf al een kopje koffie betalen, nadat we een speciale sticker op onze eigen telefoons hebben geplakt. Dit stelt natuurlijk niet zoveel voor. Heel anders dan een alternatief voor de chipknip is het dan nog niet. Dat wordt het wel! Zo verzekert ecommerce manager Edwin de Ron van de Rabobank ons. “Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om allerlei verschillende functies aan je mobiel te koppelen, zoals klantkaarten, spaaracties, internettickets, toegangsbadges en alle boodschappen die je maar bedenken kan. Zelfs een overzicht met calorieën op je mobiel na het kopen van een broodje kroket. Waarom niet? Maar om te beginnen is Cashless Betalen vooral een digitale portemonnee.”

Mobiele portemonnee opladen
Door de sticker en chip via www.mijncashless.nl te activeren en te koppelen aan je 06-nummer, wordt er automatisch een MiniTix-portemonnee aangemaakt. Koppel je deze aan je bankrekening, dan kan je de portemonnee automatisch opladen. Staat er eenmaal saldo op, dan kan het winkelen beginnen.

Mobiel betalen in het dagelijks leven
Dat mobiel betalen, en NFC als techniek, in opkomst zijn is duidelijk. Maar klinkt nog als toekomstmuziek. Toch zal het sneller gaan dan wij verwachten. “Voor het einde van dit jaar kom jij het dagelijks tegen”, verzekert Edwin van de Rabobank ons. Momenteel is het enkel nog beschikbaar in ‘besloten’ communities, zoals bedrijfsrestaurants of in diverse hockeyverenigingen; plaatsen waar mensen regelmatig komen en een betaling doen.


 
Einde tijdperk Chipknip?
Met het door Rabobank ontwikkelde MiniTix kun je via internet of mobiel betalingen tot 150 euro verrichten. Nu Cashless Betalen er ook gebruik van maakt, zal het de Chipknip naar verwachting langzaam gaan vervangen. Je hoeft niet meer in de rij te staan voor de Chipknip-oplader; via iDeal of automatisch via een koppeling met je bankrekening laad je je digitale portemonnee op.

Cashless Betalen maakt gebruik van de ‘Near Field Communications’-techniek. Deze is vooralsnog niet wijd omarmd, maar zal in de toekomst zeker een grote rol gaan spelen in de retailsector. Met name bij bedrijven die crossmediaal verkopen. Met NFC kun je de beleving van online en offline veel beter met elkaar combineren en we verwachten dan ook dat Cashless Betalen zal aanslaan bij het grote publiek als er meer functionaliteit aan gekoppeld kan worden, want er is niet veel nodig om het te kunnen gebruiken. Je hebt niet per se een smartphone met internettoegang nodig, al zal zo’n mobiel natuurlijk dankzij apps uiteindelijk wel meer mogelijkheden bieden.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch