menu

BTW op verzendkosten blijft lastig

BTW belasting op verzendkosten Verzendkosten blijven voor webwinkels een vervelend punt. Webwinkeliers stoeien met het juiste bedrag, de juiste verpakking en de juiste prijs-elasticiteit op verzendkosten. Waar vaak geen rekening mee wordt gehouden is dat er over verzendkosten BTW moet worden gerekend.

 
Verzendkosten: 6,75 of door BTW 8,03?
Als je bij verschillende webwinkels wat gaat bestellen dan wordt dit in veel gevallen, in een doosje tot tien kilo, verzonden via TNT. Zelf geeft TNT aan dat de verzendkosten in dat geval 6,75 zijn. Jij als webwinkelier hebt dan in eerste instantie 6,75 aan kosten voor je verzending. Maar zodra het pakket ook echt verzonden wordt gaat het mis, want door te verzenden verkoop je die verzendkosten eigenlijk door. Het worden opeens de inkoopkosten van het artikel en dus moet je er, als je als bedrijf gewoon BTW-plichtig bent, gewoon net als over al je andere inkoopkosten, BTW over gaan rekenen. De verzendkosten zijn bij negentien procent BTW opeens 8,03 euro.
 
Starters houden geen rekening met de BTW
De meeste starters houden in het begin geen rekening met deze BTW. Dat is geen onwil, maar TNT noemt er niets over op de website en ook op de website van de Belastingdienst valt hier weinig over te vinden. Starters boeken dan de verzendkosten gewoon zoals ze dit zelf hebben ingekocht en dat is het bedrag exclusief BTW. Dat betekent wel dat bij een correctie achteraf (al dan niet verplicht door de Belastingdienst) je opeens per transactie 1,28 euro minder over zult houden. Los van bijkomstige administratie, rente of boetekosten. 
 
8,03? Dat bedrag heb ik nog nooit gezien!
Je zou, als je transparant de verzendkosten doorrekent, de klant dus eigenlijk 8,03 moeten vragen voor het verzenden. Niet een webwinkel doet dit. Op zijn hoogst rekenen webwinkels die 6,75 omdat dit voor hun klanten een transparante prijs is, het staat tenslotte letterlijk zo op de website van TNT zelf. 
 
Of ze rekenen zelfs minder omdat, op een uitgave van enkele tientjes bijna zeven euro aan extra kosten voor veel mensen toch een reden is om op de fiets te springen en het artikel zelf te halen. De meeste bedrijven nemen dan een deel van de verzendkosten voor hun rekening en rekenen het door in hun marge. Ze gebruiken de prijselasticiteit van verzendkosten, maar ze moeten die kosten wel nog steeds betalen aan TNT, het blijven gewoon inkoopkosten net zoals het inpakken, inkopen, transactiekosten etc, en ze moeten er nog steeds gewoon de BTW over doorrekenen.
 
Levert Bol.com dan zoveel in met 1,95 verzendkosten?
In theorie wel. Bol.com neemt een groot gedeelte van de verzendkosten voor zijn rekening, maar niet zoveel als je nu misschien denkt. In sommige gevallen lijkt die acht euro echt onmogelijk, voor bijvoorbeeld een grote webwinkel als Bol.com zouden deze kosten echte impact hebben. Maar Bol.com verstuurt zoveel pakketten, dat deze betere afspraken kan maken en dus waarschijnlijk een aardig bedrag aan korting kan krijgen. Daarnaast verstuurt Bol.com regelmatig pakketjes die door de brievenbus passen en daarbij zijn de kosten al een stuk lager. Daarnaast is de BTW op boeken dia via een boekhandel (wat Bol.com natuurlijk deels is) maar zes procent. 
 
Welke verzendkosten zijn voor jou acceptabel? Het is aan jou en het blijft een leuk spel. Zorg in ieder geval dat jij ook de BTW gewoon netjes in je boeken zet!
 
Bronnen: 
Laat ik het maar eerlijk bekennen. Dit bericht is mogelijk dankzij een mooie reeks reacties van webwinkeliers die hierover brainstormen. Daarom wil ik graag specifiek een ‘reus’ geven aan de eigenaren van de bedrijven: Bloknood.nl, Getzenned.nl en Kabeltje.com.

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan