menu

Britten kunnen nu geld versturen vanuit Gmail

Britten kunnen nu geld versturen vanuit GmailGmail-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf vandaag geldbedragen overmaken vanuit hun e-maildienst. Hiermee is de UK het eerste Europese land waar dit mogelijk is. De lancering van deze dienst betekent gelijk ook dat Google Wallet voor het eerst gebruikt kan worden buiten Amerika. Vooralsnog blijft het alleen bij geld overmaken via Gmail.

Google heeft de nieuwe betaaldienst aangekondigd op haar Google Commerce-blog. Hierin valt te lezen dat gebruikers in het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid hebben om snel en veilig geld over te maken naar familie en vrienden in de UK, direct vanuit de desktopversie van Gmail. “Zelfs als de ontvanger geen Gmail-adres heeft.”

Geld overmaken fluitje van een pence
Om het geld over te kunnen maken dienen Gmail-gebruikers met hun muis over het paperclip-icoontje te gaan (waarmee bijlages kunnen worden verzonden) en het £-teken aan te klikken. Vervolgens dient er een bedrag ingevuld te worden en klaar is kees. Het is ook mogelijk om een geld-verzoek te doen. Dit gebeurt op dezelfde manier, alleen wordt er dan een verzoek meegestuurd met het e-mailbericht.

Als men voor het eerst geld op deze manier ontvangt, dan kan het geclaimd worden door een Google Wallet Balance op te zetten en er een bankpas of rekeningnummer aan te koppelen. “Hierna kan je geld worden bewaard in je Wallet Balance zodat je het later weer kan versturen, je kan het spenderen op Google Play or je kan het snel overmaken naar je eigen bankrekening.”

Nog niet voor iedereen…
Hoewel de dienst dus al is aangekondigd, laat Google in haar blogpost wel weten dat nog niet iedere Britse Gmail-gebruiker er gelijk gebruik van zal kunnen maken. Sterker nog, op de officiële Google Wallet-pagina in de UK krijgen we gelijk een pop-up voorgeschoteld waar staat dat deze dienst alleen in Amerika actief is:

Google Wallet in Amerika uitgebreider
Tegenover TechCrunch liet Google weten dat het geld overmaken via Gmail de énige Google Wallet-service is die vandaag in de UK, of waar dan ook, wordt uitgerold. Met andere woorden: er is nog niks bekend over mogelijke POS-services van Google, waar consumenten de Google Wallet-app op hun mobiel kunnen gebruiken om voor producten te betalen bij aangesloten winkeliers.

In Amerika is dit al wel mogelijk. Daar kan je door je mobiel even ergens tegenaan te houden overal betalen waar MasterCard PayPass ook wordt geaccepteerd. Inmiddels kan dit in Amerika op duizenden locaties verspreid over het land.

Google Wallet in Nederland?
Google Wallet is online al te gebruiken in een heleboel landen, maar de Google Wallet-app is vooralsnog alleen in Amerika beschikbaar. En sinds vandaag is het betalen via Gmail dus ook mogelijk in het Verenigd Koninkrijk. De logische vraag is nu dus wanneer Google deze diensten gaan uitbreiden. Waarschijnlijk zal er nog wel enige tijd overheen gaan voordat het betalen via Gmail ook in andere Europese landen beschikbaar is; Google zal het Verenigd Koninkrijk als testcase zien. Mocht het daar slagen en een goed aantal gebruikers opleveren, dan is een stap naar andere landen natuurlijk zo gemaakt.

En tegelijkertijd kun je je dan afvragen wat Google nog meer met haar betaaldienst zou kunnen doen. Via de mail wat geld overmaken naar een vriend of familie is geinig, maar met mobiel internetbankieren kan dat tegenwoordig haast net zo gemakkelijk en snel. Wat als Google ook de mogelijkheid gaat bieden om direct uit een aanbiedingsmail of per mail verstuurde reclamefolder aankopen te laten doen? Of als consumenten hun geld direct retour kunnen krijgen als ze op het €-teken klikken bij hun retourbevestiging?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch