Brexit: pakket versturen naar Engeland

Brexit: pakket versturen naar Engeland

Sinds 1 januari is het Verenigd Koninkrijk officieel geen lid meer van de Europese Unie. Hierdoor valt het ook gelijk buiten de Europese douane-unie. Wat betekent dit concreet als je pakketten verstuurt naar Engeland? Of wanneer je als webwinkel verkoopt aan Britse consumenten?

De Brexit zat er natuurlijk al heel lang aan te komen, al was er langdurig gesteggel over de precieze voorwaarden. Maar nu is het een feit en maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de EU en het daarbij behorende douanegebied. Hierdoor is er wel wat veranderd voor webwinkels die verzenden naar Britse consumenten.

EORI-nummer verplicht bij pakket versturen naar Engeland

Per 1 januari heb je een zogenaamd EORI-nummer nodig. Dit staat voor ‘Economic Operator Registration and Identification’ en is een identificatienummer dat je kan opvragen bij de overheid. Je hebt er een nodig van de Belastingdienst en één van de Britse overheid. Voor verzenden naar het Verenigd Koninkrijk heb je zo’n nummer nodig dat begint met GB. Let er op dat je voor zendingen naar Noord-Ierland weer een apart nummer nodig hebt.

Aangifte doen bij de douane

Doordat de UK niet meer in het Europese douane-gebied valt is er dus ook geen vrij verkeer meer van goederen tussen Nederland en de UK. Voor alle goederenzendingen moeten je dus aangifte doen bij de douane en kan het zijn dat de ontvanger inklaringskosten moet betalen. Let er dus ook op dat de meeste vervoerders vanaf nu een douanetoeslag in rekening zullen brengen. Ook kan het gebeuren dat je zending er minimaal een dag langer over doet dan gebruikelijk, vanwege alle extra douane-handelingen en eventuele inklaringen.

Een pakket versturen naar Engeland kan langer duren.

Btw-aangifte doen in Engeland

Als je vanaf dit jaar een pakket verstuurt naar een consument in het Verenigd Koninkrijk, dan moet de ontvanger dus zelf de btw en invoerrechten en inklaringskosten betalen aan de bezorgpartner daar. Dit geldt alleen voor zendingen waarvan de waarde meer dan 135 pond bedraagt (omgerekend 150 euro). Is de zending goedkoper, dan hoeft het niet, maar moet je wel btw-aangifte doen. Belasting afdragen doe je dan aan de Britse Belastingdienst. Vergeet dus niet om een Brits btw-nummer te regelen en pas het Britse btw-tarief van 20 procent toe.

Brexitloket

Voor wie meer wilt weten over import en export tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk: via de overheidswebsite Brexitloket.nl vind je meer informatie en een to-dolijst die je kunnen helpen met het probleemloos verkopen en verzenden aan Britse consumenten.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten