Biologisch eten

Biologisch etenNa een aflevering van Oprah over de bio-industrie in Amerika en over biologisch eten ben ik me opeens veel bewuster van mijn eetgewoontes. Ik wil me best aanpassen, maar dat valt nog niet mee!

Niet dat ik zo’n enorme vleeseter ben of alleen maar fast food koop maar ook ik kan mijn geld wel wat natuurvriendelijker besteden. Dat leek het in de aflevering van Oprah eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het beste is het om meteen vegetarisch te worden en vooral veel soja producten te kopen. Voor mij is die stap nog net wat te groot. Maar ik eet bijvoorbeeld geregeld kaas en zoveel moeite is het nou ook weer niet om over te schakelen op biologische kaas. Of biologisch gehakt.

Nou dat viel nog tegen! Bij de supermarkt bij mij om de hoek was bijvoorbeeld alleen jonge biologische kaas terwijl ik wel van wat oudere kaas houd. Bij het gehakt viel het ook al niet mee, er was vooral half-om-half biologisch gehakt terwijl ik toch liever echt rundergehakt eet. En zo had ik nog een paar voorbeelden. Ik heb mijn zoektocht online voortgezet maar zelfs op AH.nl kom ik alleen jonge kaas tegen.

Maar AH is er echt voor de massa en biologisch eten is misschien nog niet genoeg doorgedrongen in de maatschappij. Oftewel tijd voor een zoektocht naar de online specialisten van biologisch eten!

Allereerst verbaas ik me over het feit dat de biologische branche af en toe zo suffig over komt, zelfs online. Als ik ga zoeken naar biologische artikelen kom ik echt van die suffige oubollige websites tegen van mensen die hobbymatig zo nu en dan eens een kaasje maken van het melk van de eigen koe. Natuurlijk is er niets mis mee om dat online te zetten maar ik wil gewoon even boodschappen doen. Ik zoek een superhippe snelle grote webwinkel met prachtige layout en groot assortiment.

Een van de eerste kanshebbers is biowaren.nl. Een prachtige webwinkel, mooi opgemaakt en geeft me vertrouwen. Verzendkosten zijn vanaf 100 euro gratis dus ik ben gemotiveerd om eens serieus rond te kijken. Helaas valt na de webwinkel even door te hebben gelopen het assortiment me nog een beetje tegen en zit ik nog niet aan de 100 euro. Ook bezorgen ze alleen in Utrecht en Zuidholland. Ze zijn goed op weg maar voor nu besluit ik toch om nog even verder te kijken.

Misschien moet ik niet alles in een keer bij een webwinkel zoeken. Internet is tenslotte groot in de long tail. Ik doe een zoektocht naar biologische oude kaas en kom hier Goudsekaasshop.nl tegen. Niet alles is biologisch maar in dit segment hebben ze een aardig aanbod. Het ziet er goed uit maar voor een of twee personen is alleen kaas nog even een te kleine bestelling voor me. Eerst eens kijken of ik mijn gehakt en kaas niet bij een webwinkel bestellen kan.

Ik ga op zoek naar het gehakt en begin even te kijken bij een voor mij bekende naam. Over Beef & Steak hebben we eerder geschreven en deze zijn al even bezig. Het biologische aanbod van deze webwinkel valt me helaas nog wat tegen en bestaat enkel uit kip. Ik zocht gehakt!

Uiteindelijk kom ik Odin tegen, een webwinkel met volgens mij een nog wat uitgebreider assortiment. En gelukkig wordt ik hier wel echt enthousiast. Naast een goed aanbod, duidelijke info en al die andere zaken die je verwacht op een webwinkel kom ik op Odin een abonnementen systeem tegen. Hiermee  kun je elke week een tas met verse biologische groenten en/of fruit laten bezorgen. Een klein abonnement voor 1 tot 2 personen met tenminste 3 soorten groente voor minimaal 2 maaltijden en 2 soorten fruit is mogelijk voor € 7,95. Nog geen abonnement maar wel nieuwsgierig? Dan kun je ook eenmalig een losse tas vol groente en fruit proberen. Ook leuk als cadeau! Of in plaats van de bekende fruitmand voor een zieke collega.

Leuk. Maar nu weer mijn boodschappen. Ik probeer wat te bestellen bij Odin maar kijk nog even snel wat de verzendkosten zijn. Om er dan achter te komen dat de producten niet thuis, maar bij een ophaalpunt worden afgeleverd. In mijn geval moet ik nog steeds aardig wat kilometers op pad om mijn producten op te halen. Dat was niet helemaal mijn bedoeling!

Natuurlijk zijn alle genoemde webwinkels in dit artikel gewoon prima ondernemingen. Op de biologische webwinkels Startpagina.nl kom je er nog veel meer tegen. Toch denk ik dat het echt nog beter kan.

Het resultaat voor mij dat ik toch maar besluit nog niet geheel over te stappen op biologische etenswaren, terwijl het volgens mij niet zo heel moeilijk hoeft te zijn.

Wat wordt de eerste Nederlandse supermarkt die met een goed assortiment de biologische markt verovert?

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten