menu
lightspeed ecommerce

Bijna betalen in heel Europa

Online betalen is met iDeal in Nederland heel gewoon geworden. Toch is iDeal helaas enkel mogelijk op de Nederlandse markt. Diverse partijen werken aan een oplossing om ook over de grens in heel Europa met een betaalmethode te betalen.

 

iDeal wil Europa in
iDeal, gesteund door de Nederlandse banken die de eigenaar zijn van dit betaalsysteem, is al jaren bezig met het onderzoeken van uitbreiding naar het buitenland. In Nederland hebben ze een ijzersterke positie maar daarbuiten wordt iDeal in het geheel nog niet gebruikt. Dit terwijl de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van het systeem eigenlijk prima in orde is.

In al onze buurlanden worden nog steeds vele verschillende manieren gebruikt. Zoals tussenpersonen die het geld eerst op de rekening krijgen of andere contructies waar de tussenpersoon belangrijke bank- of andere financiële gegevens tijdelijk in handen krijgt. Ook in die landen weet men best dat dit enkel als tijdelijke oplossing kan dienen. In heel Europa zijn dan ook verschillende partijen bezig met nieuwe betalingsmethoden.

Paypal
De bekendste is ongetwijfeld Paypal van Ebay. In Nederland vooral bekend door Marktplaats.nl en Ebay.nl. Ook op alle internationale websites van Ebay wordt deze betaalmethode aangeboden. Paypal heeft internationaal een aardig marktaandeel. De voordelen van Paypal zijn dat deze methode als redelijk veilig wordt gezien omdat je bij een webwinkel geen bank of credit card gegevens achterlaat. Nadelen zijn dat je je bij Paypal eerst moet registreren, de kosten voor de webwinkelier soms hoog kunnen zijn, en dat het merk lang nog niet overal echt bekend is.

Mastercard en Maestro
In Amerika wordt de betaling bij webwinkels vooral met credit cards gedaan. Deze credit card maatschappijen willen ook in Europa meer voet aan de grond krijgen en hebben nu de pijlen gericht op de internetbetalingen. Zo wil Mastercard nog dit jaar een online betaalsysteem lanceren waarmee iedereen met een pas met Maestro logo (bijna alle Nederlandse PIN passen bijvoorbeeld) kan betalen. Maestro heeft door heel Europa al een enorm systeem opgebouwd, en een betaalmethode met Maestro zou dan ook zomaar een groot gedeelte van de online betalingsmarkt in Europa kunnen pakken. (bron: Twinklemagazine.nl)

VISA
Maar concurrenten zitten niet stil. Ook VISA is bezig met een online betalingsmethode genaamd Rightcliq. Het systeem is klaar en wordt nu al getest. (bron: Internetretailer.com.) VISA lijkt zich met deze betalingsmethode eerst op het Amerikaanse continent te richten en de vraag is wanneer het precies de Europese markt zal betreden. Gezien de opkomst van Paypal en internationaal betalingsverkeer hoeft dit echter nog niets te zeggen over het succes. Als VISA in Amerika succesvol een groot gedeelte van Paypal weet af te snoepen zullen ze, tegen de tijd dat ze Europa betreden, qua naamsbekendheid al een flinke positie in Europa hebben opgebouwd.

Wie zal het winnen?
Of Paypal stand zal houden als marktleider in online betalingssystemen is de vraag. Mastercard en VISA hebben beiden enorme marketingbudgetten, ervaring met het internationale betalingsverkeer en naamsbekendheid. Daarnaast kan iDeal nog steeds niet zomaar worden afgeschreven als op zeer korte termijn de Europese politiek zomaar deuren voor dit systeem zou openen.

Een winnaar is er zeker. De webwinkelier. Met een of twee echte grote marktleiders in het online betalen door heel Europa wordt een grote barrière weggenomen om internationaal te groeien als webwinkelier.

Tags

Reacties