Bestellen uit China wordt mogelijk duurder

Bestellen uit China wordt mogelijk duurder

Veel webwinkeliers en consumenten kopen hun spullen online in China. Vooral bestellingen onder 22 euro zijn populair, omdat die tot nu vrij ingevoerd mogen worden, zonder douanerechten of omzetbelasting. Dat laatste kan wel eens gaan veranderen, als het voorstel dat de Europese Commissie vandaag doet wordt ingevoerd.

Momenteel is het zo dat je een pakketje met een waarde tot 22 euro uit China kunt bestellen en je hiervoor geen douanerechten, omzetbelasting of inklaringskosten hoeft te betalen. De Europese Commissie heeft nu een aantal voorstellen ingediend die de btw-regels voor cross-border verkopende webwinkels moet moderniseren en versimpelen. Een van de maatregelen die het wil treffen is gericht op het tegengaan van btw-fraude van buiten de EU.

Vrijstelling schrappen in hoop fraude tegen te gaan

“Jaarlijks worden er in de EU ongeveer 150 miljoen pakjes zonder btw ingevoerd: het systeem is dan ook gevoelig voor fraude en misbruik op grote schaal, waardoor het speelveld voor EU-bedrijven sterk wordt scheefgetrokken”, zo schrijft de commissie. “Enerzijds worden EU-bedrijven sterk benadeeld omdat zij, in tegenstelling tot hun niet-EU-concurrenten, btw moeten aanrekenen vanaf de eerste verkochte eurocent. Anderzijds worden importgoederen van hoge waarde zoals smartphones en tablets steevast ondergewaardeerd of in de invoerdocumenten fout beschreven om van de btw-vrijstelling te kunnen profiteren. De Commissie heeft dan ook besloten om deze vrijstelling te schrappen.”

Bestelling onder 22 euro niet langer vrijgesteld van btw

Dit betekent dus dat, mocht het voorstel door het Europees Parlement goedgekeurd worden, zendingen uit China tot 22 euro niet langer vrijgesteld zijn van btw. De Europese Commissie zal wel registratie in de btw one-stop-shop openstellen voor betrouwbare verkopers van buiten de EU. De afhandeling van kleine zendingen van deze verkopers wordt qua douaneprocedures dan makkelijker. En zendingen met een waarde tot 150 euro zullen niet langer worden tegengehouden bij de douane voor btw-inklaring. De inning van btw voor deze goederen zal afzonderlijk op basis van zelfbeoordeling worden behandeld. De btw one-stop-shop moet het ook voor Europese webwinkels makkelijker maken om digitaal aangifte te doen voor hun cross-border verkopen. Nu moeten ze nog apart aangifte doen in alle EU-landen waar ze zaken doen.

‘Er kan stijging in prijzen plaatsvinden’

De Europese Commissie verwacht dat de verwachte stijging van de btw-inkomsten voor de lidstaten zal gebeuren dankzij meer handel en simpelere regels, in plaats van de extra btw op producten. “Eigenlijk zou ons voorstel moeten leiden tot een daling van de productprijzen, dankzij de toegenomen concurrentie en verminderde administratieve lasten”, zo schrijft het.

“Na de afschaffing van de btw-vrijstelling voor de invoer van kleine zendingen, kan er wel een lichte stijging plaatsvinden in de prijzen van ingevoerde goederen van buiten de EU tot een waarde van 150 euro. Dit komt omdat de btw altijd zal worden toegepast op bepaalde goederen die nu nog zijn vrijgesteld of verkeerd worden gewaardeerd als ze de Europese grens bereiken.” Maar de commissie denkt dat deze prijsstijging gecompenseerd wordt door efficiëntere levertijden en de zekerheid bij de consument dat de online betaalde prijs niet hoeft te worden aangevuld met extra kosten bij levering.

Bestellen uit China wordt er voor consumenten niet leuker op. Vorig jaar besloot PostNL al om pakketjes uit China standaard naar een afhaalpunt te sturen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten