Productfoto maken

ProductfotoProfessionele productfoto’s geven je webshop niet alleen een professionele uitstraling, maar verhogen ook je conversie én klanttevredenheid. Een productfoto zegt meer dan duizend woorden en een goede foto kan zodoende een stapel retourzendingen voorkomen. Waar moet je op letten als je zelf de perfecte productfoto maken wilt?

Nieuws over productfoto’s

Onze laatste nieuwsberichten over productfoto’s zijn:

productfoto's makenEerder onderzoek van Akamai concludeert dat 52% van de Nederlanders productfoto’s en -video’s hoger waardeert dan producttekst tijdens het online winkelen. Een productfoto kan een aankoop dus eerder maken of breken dan een producttekst. Natuurlijk is het wel afhankelijk van het type product. Bij een nieuw setje inktpatronen is de foto wat minder belangrijk dan bij kleding, schoenen of sieraden. Maar gemiddeld gezien zijn goede productfoto’s essentieel voor het succes van een webwinkel.

Productfoto’s als marketingtool

Dat professionele productfoto’s een positief effect hebben op de conversie klinkt heel logisch. Toch gebeurt het nog te vaak dat webwinkeliers gebruikmaken van slechte foto’s. Er worden nog genoeg fouten gemaakt op dit gebied. Gebruik je bijvoorbeeld meegeleverde productfoto’s van de producent of leverancier? Op zich is daar niks mis mee. Het houdt je webshop schaalbaar en betaalbaar. Zeker als de foto’s goed zijn.

Gebruik je productfoto’s van je leverancier? Let dan wel op de volgende valkuilen!

Maar bedenk wel dat eindeloos veel webshops diezelfde afbeeldingen gebruiken en je productfoto’s maken je webshop dan niet onderscheidend meer. Je klanten kunnen het product net zo lief bij de concurrent bestellen. Helemaal rommelig maak je het wanneer je meerdere leveranciers en merken hanteert. Met verschillende formaten, schaduweffecten, witmarges en andere verschillen verlies je al snel het overzicht op categoriepagina’s.

Daarnaast kan een productfoto ook een marketingtool zijn. Passen de modellen in de foto bijvoorbeeld bij de doelgroep die je wilt aanspreken? Ook kun je ervoor kiezen content van klanten te gebruiken op je productpagina’s. Denk aan een Instagramfoto van iemand met veel volgers die jouw artikel draagt, of een tevreden klant die zijn gloednieuwe aankoop graag wilt delen. Hierin kun je je tevens onderscheiden als je wel de standaard productfoto’s gebruikt.

Productfoto’s professioneel laten bewerken? Ymage.com optimaliseert productfoto’s voor één euro per stuk. De eerste tien zijn helemaal gratis en vrijblijvend.

Productfoto’s maken

productfoto maken met je mobielAls je meerdere leveranciers hebt of via verschillende bronnen foto’s ophaalt kun je verschillen soms oplossen met kleine bewerkingen. Een achtergrond kun je bijvoorbeeld wel laten standaardiseren. Maar soms moet je echt even aan de slag met nieuwe foto’s. Veel webwinkeliers gaan dan aan de slag met hun mobiele telefoon. Alhoewel de camera daarvan meestal prima geschikt is voor online fotomateriaal, is het lastig om daarmee één strakke uitstraling te maken.

Het maken van een productfoto is een expertise op zich, maar dit neemt niet weg dat het soms essentieel is voor het laten slagen van je webwinkel. Naast een goede productomschrijving moet je het hier nu eenmaal van hebben. Wat een productfoto een goede foto maakt is afhankelijk van je eigen wensen, producten en doelgroep. Wat zijn jouw doelen en wat verwachten je klanten van jou?

Wat de beste productfoto is bepaal je zelf. Wel zijn er tips voor als je begint met productfotografie.

Technische eisen voor productfoto’s

Beeldmateriaal heeft veel invloed op de snelheid of de gebruikerservaring van je webshop. Je wil natuurlijk scherpe foto’s in een hoge resolutie, maar daarnaast is het aan te raden om de foto’s toch beperkt te houden qua bestandsgrootte. Verder kun je productfoto’s meestal wel comprimeren. Hiermee verlaag je de load-time van je webshop, zonder veel af te doen aan de kwaliteit van je productfoto.

Daarnaast zijn er wat zaken waarop je moet letten in verband met zoekmachine optimalisatie. Zo is het slim om elke foto een duidelijke bestandsnaam mee te geven. Denk aan een naam als: iphone-12.jpg in plaats van IMG15241.jpg. Voor bots en SEO is het daarnaast handig om de foto’s een duidelijke alt-tag mee te geven.

Standaardiseer je productfoto’s

Productfoto met schaduweffectWanneer al je producten op een soortgelijke wijze worden getoond, bijvoorbeeld door alle foto’s in het vierkant te tonen, met soortgelijke formaten en belichting, oogt je webwinkel stukken professioneler. Bovendien is het voor de consument veel rustiger en prettiger shoppen als er een duidelijke structuur in de site zit. Hetzelfde geldt voor de achtergrond. Als je productfoto’s op bijvoorbeeld categoriepagina’s verschillende achtergronden hebben, oogt je webshop al snel rommelig.

Kies bij het maken van de productfoto’s voor een egale en schone achtergrond, bij voorkeur wit. Een achtergrond met een printje is eigenlijk altijd een afrader. Als professionele fotografen in een studio fotograferen, maken zij gebruik van achtergrondpapier. Dit papier wordt veelal vastgemaakt aan enorme stellages, maar zo ver hoef je niet te gaan.

Met een vrije muur, een tafel en een groot vel papier kom je ook al een heel eind. Om harde lijnen te vermijden, zorg je ervoor dat het papier in een boog achter je product loopt. Dit kun je doen door het papier aan de bovenkant vast te plakken aan de muur en aan de onderkant aan de tafel te bevestigen. Op deze manier creëer je zonder al te veel moeite je eigen mini-fotostudio.

Investeer in goede belichting

Goed licht kan een productfoto maken of breken. Om het licht te verspreiden, maken fotografen vaak gebruik van meerdere lichtbronnen. Licht dat verstrooid wordt, zorgt niet alleen voor een mooier effect, ook oogt de afbeelding veel rustiger. Voor het verstrooien van licht kun je softboxen inzetten. De prijzen van zo’n box beginnen bij een paar tientjes, maar je kunt ook zelf een softbox maken door een kartonnen doos te voorzien van dunne, witte stof. Zorg er wel voor dat de stof niet in contact komt met de lampen in verband met brandgevaar. Ledlampen worden, in tegenstelling tot halogeen- en gloeilampen, niet heet dus als je zelf gaat knutselen is dat een aanrader.

Goed licht kan een productfoto maken of breken.

Laat een statief het zware werk doen

Een vaste hand komt bij het maken van productfoto’s goed van pas. Maar het is natuurlijk erg lastig om heel lang stil te staan en elke keer vanuit exact dezelfde positie een foto te maken. Gelukkig hoeft dit ook niet. Vrijwel elke digitale camera is tegenwoordig geschikt om op een statief te zetten. Om te voorkomen dat je bij het maken van de productfoto’s beweging creëert, kun je gebruikmaken van de zelfontspanner. Een ander voordeel is dat het statief zorgt voor consistentie, want iedere foto wordt op dezelfde manier gemaakt.

Toon variaties

Als een potentiële klant een product gevonden heeft, heeft hij soms een extra zetje nodig om over de streep getrokken te worden. Je kunt dat doen met een goede productomschrijving, prijs of andere pluspunten. Ook het tonen van verschillende productfoto’s blijkt hiervoor zeer succesvol. Hier is het juist conversieverhogend als je op een productpagina bijvoorbeeld één productfoto zonder achtergrond toont maar ook een foto hebt waarbij het artikel in gebruik is. Denk aan een model die een trui draagt of een bank die in een huiskamer staat.

Variaties in foto’s op productpagina’s zijn dus goed, zolang de eerste foto, de zogenaamde featured image die in de kassa of op de categoriepagina staat, telkens maar in één vaste setting wordt getoond. Op je productpagina kun je dan wel wat meer variaties tonen. Verkoop je kleding? Toon het item dan bijvoorbeeld met en zonder model. Een bankstel kun je met en zonder huiskamer-setting tonen enzovoorts.

Laat ook details zien

Ook de mogelijkheid om de foto te vergroten, doet het erg goed. Zeker wanneer het producten betreft waarbij details belangrijk zijn. De consument wil het product van dichtbij kunnen bekijken en details kunnen waarnemen. Heb je niet de techniek om de bezoekers op de afbeelding in te laten zoomen, maak dan een afzonderlijke foto van elk detail. Dit kost je slechts enkele minuten extra, maar kan veel betekenen voor de conversie.

Vergeet de nabewerking niet

Consequente beelden dragen, zoals eerder gezegd, enorm bij aan een professionele uitstraling van je webshop. Door je foto’s steeds op dezelfde manier bij te snijden, hebben alle productafbeeldingen dezelfde kwaliteit en grootte. Ook krijgen je klanten een goed beeld van de afmetingen en de eventuele verschillen van je producten. Heb je zelf geen zin of tijd voor de nabewerking? Er zijn meerdere partijen die zich gespecialiseerd hebben in het bewerken van productfoto’s.

Net echt

Een foto van hoogstaande kwaliteit pleit voor je professionaliteit en productkwaliteit. Vergeet hierbij niet de inrichting van je webshop: hoe toon je de foto’s op een categoriepagina en productpagina? Maar vergeet ook niet dat je het product niet alleen mooi maar ook waarheidsgetrouw wilt weergeven.

Klanten kunnen het product tenslotte niet vastpakken of aanraken zoals in een fysieke winkel. Gebruik daarom meerdere foto’s vanuit diverse hoeken, zoals detailfoto’s en een foto van het product in gebruik. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de klant het een verwacht, maar het tegenovergestelde ontvangt. Daarmee verhoog je niet alleen het aantal verkopen, maar voorkom je bovendien een stapel dure retourzendingen.

Vergeet niet dat je het product niet alleen mooi maar ook waarheidsgetrouw wilt weergeven.

Video?

Naast meerdere kwalitatieve productfoto’s, kun je overwegen productvideo’s te gebruiken. Denk aan een korte video of interactieve foto die het product in 360-graden uit alle mogelijke hoeken laat zien, zoals veel grote spelers al doen. Of een model dat een kledingstuk op bewegend beeld etaleert, zoals in de webshop van Asos. Ook voor producten als meubels, computers of gadgets kan dit zeer waardevol zijn, zoals de productvideo’s met gedetailleerde uitleg van Coolblue. Zo’n video toont het product in gebruik en komt nog dichterbij de werkelijkheid. Bovendien kun je er meteen een beknopte handleiding of onderhoudstip in kwijt.