‘Benelux moet Europees rolmodel worden in ecommerce’

‘Benelux moet Europees rolmodel worden in ecommerce’

De eerste ministers van België, Nederland en Luxemburg hebben in een gezamenlijke verklaring erkend dat de digitale economie een krachtige katalysator is voor innovatie, groei en sociale welvaart en dat ze van de drie landen digitale pioniers willen maken die als rolmodel kunnen fungeren in de bevordering van de digitale eengemaakte markt binnen de EU.

Vorig jaar presenteerde de Europese Unie het idee van een Digital Single Market die de digitale economie, en dan met name de ecommerce, een boost moeten geven in Europa. De Benelux-landen willen nu op een intensievere manier samenwerken, waardoor ze als “kraamkamer voor verdere Europese integratie kunnen fungeren”, zo valt te lezen in de verklaring.

Digitale Benelux

In april vorig jaar was er al een Benelux-actieplan voor banen en groei goedgekeurd en die zou een aantal maatregelen bevatten die eigenlijk al gericht waren op het idee van een Digitale Benelux. Nu willen de landen verder doorpakken. Dat willen ze onder andere doen door nauwer samen te werken, een Benelux-unie voor detailhandel op te richten, gezamenlijk toezicht te houden op de markt, samen fraude tegen te gaan, intelligente transportsystemen gebruiken en de samenwerking op het gebied van logistiek en innovatie verder versterken.

De uitkomst van alle projecten wil de Benelux vervolgens aan andere EU-landen presenteren, zodat ook die kunnen profiteren van snellere crossborder-ecommerce.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten