menu

Belgische fiscus vindt online belastingontduikers

Belgische fiscus vindt online belastingontduikersDe belastingdienst in België heeft de afgelopen twee jaar voor zo’n vijf miljoen euro aan ontdoken belastingen teruggevorderd van met name online handelaren. Daaronder vallen enkele professionele webwinkeliers, maar het gros zijn gewoon particulieren die via online marktplaatsen producten verkochten zonder er belasting over te betalen.

Heb je thuis nog een oud bankstel of computer en wil je die kwijt? Dan kun je die op het internet gemakkelijk verkopen. Prima extra netto inkomsten! Tenminste, als de fiscus het niet opmerkt. Want afgelopen periode heeft die in België flink extra lopen zoeken naar de inkomsten die mensen online genereren.

In totaal heeft het Belgian Internet Service Center, onderdeel van de Bijzondere Belastinginspectie, de afgelopen vierentwintig maanden bijna 250.000 handelaars doorgelicht die online actief waren. Deze verkochten, volgens het onderzoek, gezamenlijk zo’n 18,5 miljoen artikelen waarover geen belasting werd betaald. De controles hebben intussen geleid tot rechtzettingen voor een totaal van bijna vijf miljoen euro, een hoger bedrag is niet uitgesloten. Opvallend daarbij is dat er ook specifiek wordt genoemd dat het particulieren kan betreffen die online via handelsplaatsen actief zijn.

De belastingontduiking vond ook plaats via online marktplaatsen. Artikelen worden verkocht en de opbrengst wordt nooit opgegeven aan de belastingdienst. De Belgische marktplaats 2dehands.be geeft aan inderdaad soms mee te werken als de belastingdienst om hulp vraagt. “Als de fiscus duidelijk aanwijzingen heeft van belastingontduiking, dan geven we de gegevens van de bewuste klant vrij”, zo vertelt woordvoerster Aldine Reinink tegenover de Belgische krant De Tijd. “Het gros van de klanten zijn dan ook gewoon particulieren die spullen van de hand willen doen die ze niet meer kunnen gebruiken. Maar natuurlijk zitten er soms ook wel eens professionele handelaars bij.”

Bij het informeren bij Nederlandse site-eigenaren vertellen deze dat ze vergelijkbaar werken. Volledige namenlijsten zullen niet doorgespeeld worden, maar bij een officieel verzoek worden gegevens dus wel gedeeld. Hoe zwaar de Belgische fiscus een eenmalige particuliere verkoop aanpakt, of toch op zoek is naar die actieve handelaren is helaas niet bekendgemaakt.

Nederlandse belastingdienst ook online actief
België is niet het enige land dat probeert grip te krijgen op online belastingontduiking. De Nederlandse belastingdienst had eerder ook een ‘klopjacht op online handelaren‘. In Nederland hebben ze o.a. actief gezocht naar affiliate marketeers, en net als België zijn ook inkomsten via Marktplaats of PayPal eerder actief doorgelicht. In Nederland heeft dit vrijwel niet tot boetes geleid en gaf een medewerker van de belastingdienst toentertijd aan dat de meeste projecten op dit gebied met name informatieverschaffende doelstellingen hadden. Cases van particulieren die toen zijn aangepakt, zijn in ieder geval niet bekend.

Belgian Internet Service Center
Het Belgian Internet Service Center is in mei 2011 in het leven geroepen om de internetfraude bij onze zuiderburen beter te bestrijden. Dit doet het onder andere door alle nieuwe domeinnamen met de .be-extensie te controleren.

De speciale internetafdeling van de Bijzondere Belastinginspectie heeft van de Minister van Financiën te horen gekregen dat het team (één voltijdse ambtenaar en zes parttime-medewerkers) op de korte termijn in ieder geval één extra medewerker zal kunnen verwelkomen.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch