lightspeed ecommerce

Automerken ontdekken online verkoopkanaal

Ford is gestart met de online verkoop van zijn auto’s, voor nu enkel nog in de UK maar binnenkort waarschijnlijk ook in Nederland. Automerken lijken het internet als verkoopkanaal gevonden te hebben.

Op FordOnline.co.uk zijn alle Ford modellen online te bestellen, tweedehands, splinter nieuw of bijna nieuw. Levering gebeurt in afstemming met dealers in de buurt, waar de auto bezorgd wordt en de klant hem op kan halen, of de dealer hem bij de klant bezorgd. FordOnline, officeel onderdeel van Ford Motors, beschikt over een compleet team van medewerkers dat klantenservice biedt en de klant hulp en advies geeft bij het aankopen van een auto.

Hoewel Ford de eerste autofabrikant is die zijn gehele collectie online aanbiedt via een eigen webwinkel wordt het internet al langer ingezet voor de verkoop van nieuwe en tweedehandse auto’s. Het internet is niet meer enkel een marktplaats waar particulieren hun tweedehands auto aanbieden. De bereidheid van de consumenten om een nieuwe auto te kopen zonder er een proefrit in gemaakt te hebben lijkt groter te worden. En hier springen automerken op in.

Skoda verkoopt dan ook al sinds 2009 via het internet, zij het alleen het Fabia model. Skoda biedt een speciale Fabia e-dition aan die op het internet tegen een vast prijs gekocht kan worden, met keuze uit verschillende kleuren, velgen en accessoires. In de toekomst zouden ook andere modellen beschikbaar worden.

En dan is er nog Nieuweautokopen.nl, dat vrijwel alle automerken online aanbiedt. Nieuweautokopen werkt samen met merkdealers van de Nederlandse Dealer Organisatie en levert de auto’s thuis of bij de dealer af. Wel zie je hier dat de voorraad afhankelijk is van wat de dealers in huis hebben, en de keuzemogelijkheden voor een nieuwe auto zijn dus niet onbeperkt.

Voorheen werd het internet vooral gezien als een informatiebron voor wie later bij de dealer naar binnen stapte om een auto daadwerkelijk aan te schaffen. Nu lijken de rollen langzaam omgekeerd te worden. Voor een proefrit ga je naar de dealer, aanschaffen kan later online.

De meningen over FordOnline lijken in ieder geval positief, klanten gebruiken op de website (toegegeven, niet de meest objectieve plek) lovende woorden als: “Extremely pleased with the service” en “This is selling on the internet at its best”         

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten