Apotheek Online wil honderden apothekers aan zich binden

Apotheek Online wil honderden apothekers aan zich binden

Apotheek Nauwelaerts uit het Antwerpse dorp Itegem heeft sinds vier jaar een webwinkel. Deze website, Apotheek-online.be, is echter niet alleen maar het verlengstuk van de fysieke apotheek. Het moet ook de strijd aangaan met grote internetverkopers uit de farmaceutische branche. Die strijd hoopt het nu te winnen door samen te werken met honderden apothekers uit Vlaanderen.

Apotheek Online is begonnen als de webwinkel van Apotheek Nauwelaerts, maar wil uitbreiden tot een coöperatie. In de Gazet van Antwerpen vertelt apotheker Ellen De Smet dat er al heel wat interesse is bij apothekers om een online verkooppunt te starten. “Maar het is heel tijdrovend en duur om zo’n webshop te bouwen en te onderhouden. Daarom hebben we met een honderdtal apothekers besloten om onze krachten te bundelen en een coöperatieve op te richten die samen de online verkoop vanaf één website kan beheren. Het aandelenkapitaal is volledig in handen van de deelnemende apotheken”, zo zegt ze.

Webshop heeft al duizenden bestellingen per maand

Via Apotheek-online.be verkochten zij en Pieter Nauwelaerts al vier jaar lang geneesmiddelen, schoonheids- en gezondheidsproducten waar je geen voorschrift voor nodig hebt. De webshop genereert zo’n half miljoen bezoeken en duizenden bestellingen per maand en heeft zelfs enkele producten die online meer omzetten dan in de stenen apotheek.

Nu moeten daar ook de verkopen van andere Vlaamse apotheken bij komen. De hoop is dat deze ondernemingen zo het hoofd kunnen bieden tegen de grote internetverkopers uit de sector. Het bijkomend voordeel van een dergelijke samenwerking is dat al die fysieke apotheken gelijk dienst kunnen doen als adviespunt, afhaalpunt of retourpont van de webshop.

500 apotheken online via Apotheek Online

Vooralsnog komt meer dan één derde van de apotheken die willen meedoen uit de provincie Antwerpen, maar het doel is om in elk van de 308 gemeenten op z’n minst één apotheek te hebben aangesloten. “We mikken op termijn in totaal op zo’n 500 leden.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten