Amazon gaat restpartijen weggeven

Amazon gaat restpartijen weggeven

Nadat Amazon veel kritiek kreeg over het vernietigen van miljoenen onverkochte of ongewilde producten, gooit het ’t nu over een andere boeg. Met FBA Donations wil Amazon de overbodige voorraad van externe verkopers weggeven aan het goede doel. Moeten Nederlandse marktplaatsen en fulfilmentbedrijven volgen?

In januari filmden Franse documentairemakers stiekem medewerkers van Amazon die gloednieuwe spullen inlaadden voor transport naar de dump. Het programma claimde dat Amazon vorig jaar meer dan drie miljoen producten zou hebben vernietigd. Dit kwam de ecommerce-gigant natuurlijk op veel kritiek te staan.

FBA Donations van start in VS en UK

En het lijkt wat met die kritiek te hebben gedaan. Amazon heeft namelijk een nieuw donatieprogramma gelanceerd: FBA Donations. Het is bedoeld voor externe verkopers die hun voorraad opslaan in de magazijnen van Amazon (Fulfilment by Amazon-klanten) in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Donatie wordt standaard optie bij overbodige voorraad

Vanaf 1 september wordt FBA Donation de standaard optie voor alle verkopers, wanneer zij ervoor kiezen om af te zien van hun onverkochte of ongewilde producten die liggen opgeslagen bij Amazon. De spullen zullen worden gedoneerd binnen een netwerk van non-profitorganisaties.

Er zijn verschillende manieren waarop je de waarde van je restpartij kunt verhogen. Zo zijn er tal van online platforms waarop je restartikelen kunt verkopen. Ook is het mogelijk om er een compleet nieuw product van te maken, zoals Beerwulf dat doet met een bierpakket dat bestaat uit biertjes die bijna over datum zijn.

Wie in Nederland volgt het voorbeeld van Amazon?

Het nieuwe beleid van Amazon past in ieder geval goed bij de duurzame wind die door het ecommerce-landschap waait. Wellicht kan het ook Nederlandse online platforms en fulfilmentbedrijven inspireren om op een zelfde manier om te gaan met restpartijen. Zulke voorraad rücksichtslos vernietigen kan eigenlijk echt niet meer en door het te doneren aan goede doelen, maak je als webwinkel(partner) de wereld alleen maar een beetje mooier!

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten