menu
lightspeed ecommerce

Amazon bewijst kracht van klantfocus

Amazons antwoord op de recessie is het behouden van de lage prijzen en dito verzendkosten. Het bedrijf stelt klantgerichtheid hoog in het vaandel. Met succes, zo blijkt uit de derdekwartaalcijfers.

Amazons inkomsten stegen in het derde kwartaal met maar liefst 69 procent. Een groei die alle verwachtingen overtreft en aantoont dat het bedrijf met haar focus op de klant een goede toon aanslaat.

Jeff Bezos, bestuursvoorzitter van Amazon, verklaarde meerdere malen dat hij het meest klantgerichte bedrijf ter wereld wil runnen. Dus niet het meest succesvolle bedrijf, of de best verkopende webwinkel. Door een goede focus op de klant volgen deze zaken vanzelf.

Bezos verklaarde in Businessweek dat klantenservice verder gaat dan het hebben van een goed callcenter. Lage prijzen, snelle verzendingen en betrouwbaarheid zijn ook een belangrijk onderdeel van de klantenservice. Zodat consumenten alleen bij bijzondere problemen gebruik hoeven te maken van het callcenter.

En je ook geen gigantisch budget hoeft te besteden aan reclame. Ooit een grote Amazon advertentie gezien? Waarschijnlijk niet want het reclamebudget van het bedrijf is miniscuul. Toch heeft het bedrijf een grote wereldwijde bekendheid. Een klantgerichtte aanpak levert goede mond-tot-mond reclame op, minstens net zo effectief als een grootse reclamecampagne.

De klantgerichtheid van Amazon blijkt ook uit het sociale karakter van de webshop. Amazon gebruikt social media niet als marketing kanaal, het vormt zelf een social media platform. Klantenreviews zijn immers een essentieel onderdeel van de webshop en consumenten kunnen hun eigen profiel aanmaken waarna ze voorzien worden van persoonlijke informatie en aanraders.

Al met al een goed voorbeeld van klantgerichtheid. En het bewijs dat het werkt.

bron: Advertising Age

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan