Al 30.000 jobs weg door inflexibele nachtarbeid

Al 30.000 jobs weg door inflexibele nachtarbeid

De inflexibele regels voor nachtarbeid in België hebben ervoor gezorgd dat in de ecommerce-sector al 30.000 jobs zijn verdwenen naar omringende landen. België is hiermee een exportland van jobs geworden in plaats van een exportland van online producten en diensten.

Die conclusie trekt de Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo. Samen met werkgeversorganisatie Voka pleit hij dan ook voor een flexibelere arbeidsmarkt, zodat de nationale ecommerce niet langer banen misloopt. Het beleid moet dus veel soepeler dan nu het geval is.

Op het moment is het zo dat arbeid na acht uur ’s avonds als nachtarbeid wordt gezien. En om dat te kunnen doen, hebben bedrijven toestemming van de vakbonden nodig, wat weinig gebeurt. Daardoor worden pakketjes van bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue vanuit hun eigen land bezorgd, omdat er in Nederland minder strenge regels zijn. En in Nederland zijn de personeelskosten ook nog eens aanzienlijk lager.

‘Inspelen op de technologische evolutie’

“In de regering hebben we de regels licht gewijzigd, maar die maatregel heeft te weinig effect”, aldus De Croo. “We zijn angstig voor de technologische evolutie die op ons afkomt. Maar wie angstig is, krijgt slaag. We moeten die evolutie zien als een opportuniteit en daar op inspelen.”

België laat 7 Europese landen voor zich

Voka heeft aan de hand van allerlei Europese cijfers de landen in Europa gerangschikt op basis van verschillende criteria, zoals hoe digitaal de overheid is en in hoeverre het onderwijs of de arbeidsmarkt zijn aangepast aan de digitalisering. In de digitalisering van deze drie sectoren moet België zeven andere landen in Europa voor zich laten, daar waar Nederland bijvoorbeeld vierde staat.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten