Achteraf betalen met Billink

achteraf betalen met billinkBillink is een achteraf-betaalmethode voor webwinkeliers. Door het
Financieel Dagblad uitgeroepen tot een van de meest innoverende
organisaties en twee jaar geleden genomineerd voor de Accenture
Innovation Award. Tijd voor een introductie van deze ‘innovatieve en
betaalbare betaaloplossing’.

Op het gebied van online betalen domineert iDeal momenteel de markt, zijn er verschillende aanbieders voor achteraf betalen actief en gaan de trends en ontwikkelingen razendsnel. Je moet dus van goeden huize komen wil je nog een plekje in deze markt veroveren. Billink denkt zo’n partij te kunnen zijn.

Wat is Billink?
Billink is opgezet door het CIB, een incassobureau dat door gebruik te maken van e-mail, sms, telefonie, huisbezoeken en social media een hoog rendement in het incassotraject denkt te kunnen behalen. Dat doet het CIB zelfstandig voor ruim vijftienhonderd opdrachtgevers. Voor webwinkels is de dienst van Billink opgezet, waarmee ze binnenkort de tweehonderdste klant hopen te mogen verwelkomen.

Achteraf betalen zonder provisiekosten
Wat wij nog het meest bijzonder aan Billink vinden, is het kostenplaatje. Voor elke webwinkel, ongeacht volume, naam, risico, of moment van betaling van de klant is het mogelijk om achteraf betalen aan te bieden voor een totaalprijs van €2,50 per transactie.

Billink verzorgt alleen het proces, dus in tegenstelling tot andere partijen die vrijwel het gehele financiële proces overnemen,  draag je hier wel zelf het risico. Billink is naar verhouding daarmee goedkoper dan veel andere online betaaloplossingen, maar biedt mogelijk wel een hoger risico. Een woordvoerder van Billink geeft aan dat gemiddeld zo’n 2-3% inderdaad niet blijkt te betalen, maar dat het enorm afhankelijk van de doelgroep van de webwinkel is. Iets om zelf even af te wegen dus.

Hoe gaat het in zijn werk?
De klant wordt bij het kiezen van de betaaloptie Billink real-time op zijn/haar kredietwaardigheid getoetst waarbij wordt gekeken naar het betalingsverleden van de debiteur. Bij een positieve uitslag kan gebruik worden gemaakt van ‘achteraf betalen’.

In het geval van een negatieve beoordeling krijgt de klant een afwijzing en wordt deze gewezen op overige betaalopties. Doordat je zelf het risico van wanbetaling draagt kun je hier zelf invloed op uitoefenen. Online zijn doemscenario’s vindbaar waar ondernemers aangeven dat een aanbieder van achteraf betalen zo’n vijftig procent van zijn klanten weert. Dat heb je hier dus zelf in de hand!

Billink is verantwoordelijk voor het gehele proces rond de facturatie, debiteurenbeheer, betalingsverwerking en incasso (middels het Centraal Invorderings Bureau). Mocht er daarna nog niets zijn overgemaakt kun je zelf besluiten of je het uiteindelijk voor een rechter wilt uitvechten.  Zo niet, dan mis je alsnog de inkomsten van die bestelling. De kosten van Billink zijn tot die stap, dus ongeacht het moment waarop de klant besluit te betalen, €2,50 per transactie. Zonder verdere provisie-, abonnement- of opstartkosten. En misschien is het overbodig om te zeggen, maar die €2,50 per transactie kun je natuurlijk, net als bij andere achteraf-betaalmethoden, doorverrekenen naar de klant, waardoor het je als webwinkelier niks extra kost.

Inzicht in het proces
Via de online module kan een webwinkelier direct de huidige stand van zaken inzien rond alle lopende transacties. Verder is het mogelijk om bestellingen handmatig te weren en om creditnota’s aan te maken. Billink is een open-sourceplatform waardoor deze voor iedere webwinkel is te gebruiken. Via een API-koppeling kan Billink snel en gemakkelijk worden geïmplementeerd.

Koppelingen & samenwerkingen
Voor veel webwinkelsoftware-oplossingen zijn er al koppelingen aanwezig. Voor de grote platformen zoals Magento, Oscommerce en Prestashop heeft Billink plugins ontwikkeld waar de webshophouder gratis gebruik van kan maken. Met aanbieders als Logivert, Shoptrader, Luondo, SEOshop (laatste fase van ontwikkeling),  Gratiswebshopbeginnen en Webshopbob is een samenwerking om er samen voor te zorgen dat klanten van deze aanbieders zonder al te veel moeite gebruik kunnen maken van het systeem van Billink. Nou maar hopen dat je klanten ook echt gaan betalen…

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten