9230 webwinkels opgericht vorig jaar

9230 webwinkels opgericht vorig jaar

Vorig jaar zijn er ruim negenduizend nieuwe webwinkels gestart in Nederland. Het is daarmee een van de populairste bedrijfssectoren als er wordt gekeken naar het aantal startende ondernemers. Het is in ons land niet alleen populair om een webwinkel te beginnen, het beëindigen van een webwinkel wordt helaas ook veelvuldig gedaan.

Gezien de vele webwinkels die in ons land actief zijn, kun je je afvragen of het nog wel zin heeft om een nieuwe webwinkel te beginnen. Want waarin kun je nog een webwinkel beginnen? Dat die vraag beantwoorden voor veel ondernemers geen probleem is, blijkt wel uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit de data komt naar voren dat er in de detailhandel – waarbij winkels en markten niet worden meegerekend – 8.780 eenmanszaken en 450 overige bedrijven zijn opgericht in het afgelopen jaar. Volgens het CBS zijn bijna alle opgerichte bedrijven in de detailhandel van vorig jaar webwinkels.

Nieuwe webwinkels in 2017

Ruim 5400 webwinkels opgeheven in 2017

De webwinkel staat helaas ook bovenaan als het gaat om sectoren met de meeste opheffingen vorig jaar. Net als bij het aantal startende bedrijven staan ook hier managementadviesbureaus op één, maar die wordt gevolgd door de webwinkels. Vorig jaar hielden ruim 5400 webwinkels op te staan.

In 2007 kwamen er vijfduizend webwinkels bij

Het CBS heeft de cijfers uit 2017 ook vergeleken met de situatie precies tien jaar daarvoor. Hieruit blijkt dat er in 2007 nog een kleine vijfduizend webwinkels bij kwamen in een jaar tijd, maar dat dat een decennium later dus is toegenomen tot ruim negenduizend nieuwe webwinkels.

Aantal webwinkels in Nederland

Het blijft lastig om het precieze aantal webwinkels in Nederland te vinden. In 2014 deed Casengo maandenlang onderzoek en kwamen ze uit op 59.000 webwinkels in Nederland. In datzelfde jaar vroegen wij ons af hoeveel webwinkels we nou hebben in Nederland en kwamen we met een educated guess van zeventigduizend webwinkels. En vorig jaar zomer kwam SIDN met cijfers naar buiten, waaruit bleek dat er in ieder geval 89.000 webwinkels met een .nl-domeinnaam in ons land actief zijn.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten