menu
lightspeed ecommerce

90 procent Nederlanders koopt wel eens online

90% koopt wel eens iets onlineEr is weer eens onderzoek gedaan naar de shoppende Nederlander. Zo koopt negen op de tien wel eens wat online en gaat driekwart eerst het web op voordat er iets in een winkel wordt aangeschaft. Het online verkopen van producten wordt zelfs door iets meer dan de helft gedaan.

Dit alles blijkt uit gegevens van Ruigrok | NetPanel, dat voor de zevende keer het ‘What’s happening online‘-onderzoek hield en hiervoor 1106 Nederlanders ondervroeg. Uit dit onderzoek, waarin ook werd stilgestaan bij het mobiel- en social media-gebruik van onze landgenoten, bleek ook dat de verschillende ecommerce-activiteiten steeds vaker worden uitgevoerd op (mobiele) apparaten. Zo kende vooral het gebruik van een laptop of pc een significante stijging ten opzichte van 2012.

 

Nederlanders met een tablet doen hier vaker aankopen mee (28%) dan landgenoten met een smartphone (10%). Door smartphonegebruikers worden vooral apps (51%), terwijl bij de tabletgebruiker het online aanschaffen van boeken (68%) erg populair is. Ook vakanties (43%) komen bij tabletgebruikers in de top vijf voor; blijkbaar is het bekijken van hotelkamer-foto’s toch wat fijner op een groter scherm.

De populariteit van online shoppen heeft natuurlijk onnoemelijk z’n effect op de offline retailwereld. Van de ondervraagde Nederlanders gaf dertig procent dan ook dat ze nu minder in stenen winkels kopen dan voorheen, terwijl veertig procent van hen aangaf de laatste tijd juist meer online te kopen dan vroeger. Een evenhoog percentage kijkt in een stenen winkel op hun mobiel om te zien of ze het ergens anders (lees: online) niet goedkoper kunnen krijgen.

Er werd ook gevraagd naar het nut van reviews. Het blijkt dat bijna zestig procent wel eens online een review plaatst. En het lezen van dergelijke consumentenbeoordelingen wordt ook zeker gewaardeerd, want veertig procent gaf aan een product niet te kopen als hier veel negatieve reviews over zijn geschreven. Vooral voor jongeren zijn reviews belangrijk of zeer belangrijk (44%), terwijl dit bij gepensioneerden (33%) toch minder is.

Tags

Reacties