89.000 webwinkels met .nl in Nederland

89.000 webwinkels met .nl in Nederland

Afgelopen mei waren er 89.000 webwinkels met het domein .nl actief. Dat is een stijging van ruim twintig procent in vergelijking met mei vorig jaar, toen er nog 74.000 .nl-webwinkels in de lucht waren. Vooral in het beauty- en fashion-segment was er een sterke groei waarneembaar.

Die categorie groeide in dezelfde periode namelijk met 28 procent naar zo’n 18.000 .nl-webwinkels. Dit blijkt uit cijfers die SIDN vandaag heeft vrijgegeven. De stichting, die de domeinnamen voor het topleveldomein .nl in ons land beheert, weet ook te melden dat dit zelfde domein met grote voorsprong het popualairste domein is voor Nederlandse webwinkeliers.

.nl en .com goed vertegenwoordigd in Nederland

Van de ongeveer 130.000 webwinkels die er momenteel actief zijn in Nederland, zijn er dus 89.000 met een .nl-domein. Met ruim 15.000 webwinkels is .com de een-na-populairste optie. Deze wordt vooral gekozen door ondernemers die ook over de landsgrenzen kijken. Volgens SIDN komen andere extensies pas in beeld, wanneer een goede naam met .nl niet langer beschikbaar is.

SIDN heeft ook onderzoek gedaan naar het aantal SSL-certificaten in de wereld van .nl-websites. In de gemeten periode tussen mei 2016 en mei 2017 bleek dat het totaal aantal .nl-websites met een certificaat gigantisch is toegenomen: van 82.000 toen naar 390.000 nu.

45.000 .nl-webwinkels met SSL

Van de eerder genoemde 89.000 webwinkels met een .nl-domein zijn er 45.000 beveiligd met SSL. Hierbij zijn vooral de gratis certificaten van Let’s Encrypt populair; een derde van alle webwinkeliers gebruikt dit certificaat.

Aantal webwinkels dat iDeal en Afterpay aanbiedt

Wat nog meer gestegen, zij het minder significant, is het aantal .nl-webwinkels dat iDeal ondersteunt. In de gemeten periode nam dit aantal met 12 procent toe naar 37.000. Wat veel sterker steeg (+26%) is het aantal webwinkels dat AfterPay ondersteunt: in mei vorig jaar waren dat er nog 2.700, nu zijn het 3.400 webwinkels die deze achterafbetaalmethode aanbieden. En in Nederland zijn er ook iets meer dan duizend .nl-webwinkels die klanten de mogelijkheid bieden om met bitcoin te betalen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten