menu
lightspeed ecommerce

5 jaar iDEAL betalingen

Vijf jaar iDEALVandaag vijf jaar geleden lanceerden enkele grote banken samen een nieuw betalingssysteem voor het internet. iDEAL. Het is nu niet meer weg te denken en Nederlandse consumenten betalen bij webwinkels in het eigen land in 81% van de gevallen met iDEAL. 

 
Eerder dit jaar had iDEAL nog zijn miljoenste transactie. Daarmee is het in Nederland verreweg de meest populaire betalingsvorm. Inmiddels doen eigenlijk alle Nederlandse banken mee en natuurlijk is dat knap voor een vorm waar zeker wel concurrentie aanwezig is. Vijf jaar geleden was Paypal al in Nederland geintroduceerd maar uit recent onderzoek blijkt dat in Nederland nog geen een op de twintig Paypal als eerste keuze heeft als het om betalen gaat. De kosten en risico’s voor webwinkels zijn bij Paypal wat groter en consumenten lijken de betrouwbaarheid en herkenbaarheid van iDEAL goed te kunnen waarderen.
 
Ook het in 2009 geintroduceerde Direct Ebanking lijkt de concurrentie met iDEAL in Nederland niet goed aan te kunnen gaan. Het van oorsprong Duitse betalingssysteem krijgt maar een handvol webwinkels mee die de betalingsmethode accepteren.
 

Toch is het verjaardagsfeestje van iDEAL niet zonder zorgen. Al bijna twee jaar zijn er gesprekken om te kijken of iDEAL kan uitbreiden naar het buitenland. Met ruim 80% van de betalingen in Nederland raakt de groei er een beetje uit en dus is het een logische stap om over de grens te kijken. Ecommerce bedrijven kijken steeds vaker over de grens en er ontstaan ook steeds meer internationale webwinkels. Deze kiezen in veel gevallen toch nog steeds voor het oude vertrouwde betalen met creditcards. 

 
Zal iDEAL dan met zijn vijfjarige verjaardag op zijn hoogtepunt zitten? Zal de stap naar het buitenland ooit nog lukken? Of zal het systeem in Nederland zo ingevoerd zijn dat iDEAL zelfs alleen in Nederland nog wel enkele jaren meegaat? In ieder geval kunnen de banken tevreden terug kijken op een enorme groei en succes van het vijf jaar geleden ingevoerde betalingssysteem.

Tags

Reacties