menu

3D Secure in de UK niet overal noodzakelijk

3D secure nog niet bij alle kleintjes ingevoerdIn de UK, die eigenlijk wel wat op ons voorloopt, verwacht je dat 3D Secure betalen bij webwinkels, net zo gewoon is als betalen met een PIN-code bij onze lokale supermarkt. En inderdaad, bij de online supermarkten is dit 100%. Toch blijkt van alle webwinkels samen ongeveer een derde nog niet te werken met de 3D Secure betaalmethode. 

Wat is 3D Secure?
3-D Secure is eigenlijk een soort XML protocol waarbij een extra veiligheidslaag wordt ingevoerd tijdens de betaling en is vooral populair bij creditcard betalingen, maar is ook bij de normale bankpas mogelijk. Het is oorspronkelijk bedacht door VISA, maar MasterCard kwam al snel met een alternatief. In het Verenigd Koninkrijk hebben J/Secure van de JCB Bank, en American Express inmiddels ook soortgelijke systemen.

Met 3D Secure word je gevraagd een extra code in te voeren tijdens de betaling. Die bijvoorbeeld pas gegeven wordt nadat je met een kaartlezer je pincode hebt ingevoerd. Op deze wijze kunnen gestolen passen niet langer worden gebruikt. Het is vergelijkbaar met de codes die kaartlezers bij iDeal vaak vragen. In Nederland kun je bijvoorbeeld bij de Rabobank er dezelfde kaartlezer voor gebruiken en lijkt de betaling veel op een iDeal betaling. De 3D secure code moet je dus niet verwarren met de Card Security Code, die simpelweg achterop de creditcard staat!

Eenderde van de webwinkels gebruikt 3D secure niet
Mede door iDeal hebben veel Nederlanders al een kaartlezer en is de 3D Secure code in Nederland zeer snel ingevoerd. Ook in het Verenigd Koninkrijk hanteren de meeste webwinkels wel deze vorm van veiligheid maar uit onderzoek blijkt dit niet in alle gevallen zo te zijn. Uit onderzoek van Snow Valley blijkt 31%  van de webwinkels nog niet om de 3D Secure code te vragen.

Dit zijn vooral de kleinere webwinkels. Van de grote supermarkten gebruikt wel 100% 3D Secure maar van de in totaal 253 online bestellingen die in mei en juni van dit jaar zijn uitgevoerd kon er in totaal 79 keer worden afgerekend zonder deze code. Drie op de vier keer was dit een relatief kleine webwinkel. Niet voor niets richten internetcriminelen zich steeds vaker op juist die middelgrote of kleine webwinkels. De grotere webwinkels zijn in verreweg de meeste gevallen wel overgestapt op deze techniek. De boekenbranche was het grootste. In 66% van de gevallen kon hier zonder 3D Secure code worden afgerekend.

In Nederland afrekenen met een gestolen creditcard?
In Nederland gebruiken kleinere webwinkels die creditcards accepteren meestal de gebruikelijke betalingsproviders en die zijn bijna allemaal al in 2010 overgestapt op de nieuwe technieken omtrent veiligheid bij creditcard betalingen. Uit een klein eigen onderzoekje konden wij niet zo snel een webwinkel vinden waar we wel met creditcards konden afrekenen, maar niet de 3D securecode hoefden in te vullen. We hebben dit alleen kunnen testen met een Mastercard creditcard. Kent iemand nog een bekende Nederlandse webwinkel waar je in theorie met een gestolen creditcard zonder pincode af kunt rekenen?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch