menu
lightspeed ecommerce

10 todo’s voor na het installeren van Magento

10 todo's voor na het installeren van MagentoMagento is voor de echt kleine webwinkelier misschien niet de eerste webwinkelsoftware waar ze aan denken. Maar toch ontdekken steeds meer webwinkeliers in binnen- en buitenland deze software die eigendom is van eBay. Wij geven je tien handige tips voor als je Magento voor de eerste keer geïnstalleerd hebt.

Magento wordt steeds populairder. Dat schreven we al in november 2011, maar die vlieger gaat nog steeds op. Toen keken we naar cijfers van Magento-developer Tom Robertshaw die de top 1 miljoen websites (volgens Alexa) onderzocht op welke webwinkelsoftware ze draaiden en in november 2011 bleek dat 21% van de webwinkels uit die top 1 miljoen Magento had geïnstalleerd. Uit cijfers van oktober 2012 blijkt dat Magento nu een marktaandeel van 23% heeft!

Zorg ervoor dat je de laatste versie hebt
Dit klinkt wellicht als een open deur, maar je wilt niet weten hoeveel webwinkeliers op allerlei problemen stuiten omdat, zo blijkt vaak later pas, ze niet met de meest up-to-date versie van hun webwinkelsoftware werkten. De nieuwe releases, patches of kleine updates zullen vaak geen releases zijn met allerlei nieuwe functies, maar vaak gewoon oplossingen voor veiligheidslekken. Maar die zijn juist belangrijk en dus moet je altijd de laatste versie hebben.

Zorg dat de standaard cronjobs aanstaan
Magento heeft een aantal prachtige features voor catalogus-prijsregels, aanbiedingen en productalerts, zoals ‘weer op voorraad’, maar om deze features werkende te krijgen moet je de standaard cronjobs (periode taken) van Magento hebben aanstaan. Dus mocht je prijs- of productmeldingen niet krijgen zoals je ze verwacht had, dan doe je er goed aan om eerst hiernaar te kijken!

Check de compatibiliteit van je plugins
Een goede Magento-shop kun je haast niet runnen zonder een of meerdere plugins. Via het Magento Connect-systeem kun je deze heel makkelijk installeren. Let er dan wel altijd op dat je gewenste plugin is getest in combinatie met de versie van Magento die jij gebruikt, maar let er ook op dat ze niet in conflict raken met andere plugins die je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld een plugin die het betalen makkelijker mogelijk maakt, maar óók een plugin die de checkout optimaliseert dan is ere en kans aanwezig dat deze twee plugins met elkaar botsen.

Test uitvoerig de checkout-pagina
Als je Magento-webwinkel is gebouwd dan is het zaak om deze, vooral in het kassa-gedeelte (daar vindt immers de conversie plaats), uitvoerig te testen. Probeer dus zoveel mogelijk orders te plaatsen van zoveel mogelijk verschillende browsers en op zoveel mogelijk verschillende manieren. Varieer in producten en productaantallen en probeer alle betaalmethodes één voor één uit.

Zet ongebruikte features uit
Magento is natuurlijk een prachtig ecommerce-platform en het heeft heel veel (te installeren) features te bieden, wat het mogelijk maakt om een fraaie webwinkel in elkaar te knutselen. Maar al deze features kunnen ook een negatieve invloed hebben op de snelheid en prestaties van je website of webwinkel. Mocht je bepaalde features dus niet (van plan zijn om) te gebruiken, probeer ze dan uit te zetten. Gebruik je de RSS-module bijvoorbeeld niet, zet die dan uit, want het kan enorm schelen voor de snelheid bij bijvoorbeeld het afrekenen.

Vergeet niet te cachen
Magento kan nogal ‘zwaar’ zijn. Het is dus niet alleen zaak om ongebruikte features uit te zetten (zie hierboven) maar ook om bijvoorbeeld te cachen. Magento ondersteunt zowel APC Cache als Memcache en dat kan de snelheid van je site echt drastisch vergroten!

Houd je aan de Google Page Speed-aanbevelingen
We schreven al eerder over de Google Page Speed-plugin die je website onder de loep neemt en vervolgens aan komt zetten met een aantal aanbevelingen die jouw website-snelheid ten goede moeten komen. Negeer deze tips zeker niet, want ze kunnen de grootte van je webpagina’s aanzienlijk verkleinen.

Personaliseer alles
Magento heeft zo’n twintig standaard systeem-templates en die kun je nogal gemakkelijk vergeten als je focus vooral gericht is op de frontend en de gebruikerservaring. Maar al deze templates hebben een aantal modules of secties die je wel moet aanpassen aan je eigen webwinkel, zoals logo’s of webwinkel-namen. Het komt namelijk nogal amateuristisch over als je klanten een mail krijgen van ‘Default Store’!

Zet default logging uit
Magento heeft een handige ondersteuningstool voor het loggen, mochten er fouten voorkomen op je site of als je gewoon op zoek bent naar de algemene activiteit op je site. In zulke gevallen zijn logbestanden handig. Maar ze drukken nogal op de laadtijd van je pagina. Mocht je je site dus uitvoerig getest hebben en je bent ‘good to go’, zet deze feature dan uit.

Sla je wijzigingen aan de broncode ergens op
Magento is open source, wat inhoudt dat je de broncode volledig kunt bekijken én aanpassen. Alleen met dat laatste gaat het wel eens mis bij webwinkeliers. Ze passen de broncode naar eigen inzicht aan, om een nog betere webwinkel te kunnen krijgen, maar als er dan een keer iets geüpdatet wordt, dan vergeten ze dat ze dat ene stukje hadden aangepast of uitgebreid. Als het kan, schrijf dan gewoon je eigen modules, die je dan bij een update er op nieuw in kunt zetten.

Bron: Fourthsource.com

Tags

Reacties