‘1 op 5 webwinkels biedt geen iDeal’

‘1 op 5 webwinkels biedt geen iDeal’

Eind vorige maand werd bekend dat iDeal een marktaandeel van 57 procent in de ecommerce heeft verworven. En 60 landen wereldwijd bieden het betaalmiddel aan Nederlandse consumenten aan. Hartstikke mooie cijfers, maar toch biedt één op de vijf webwinkels in ons land géén iDeal aan. Verrassend?

iDeal is sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse betaalmarkt online. Reken af bij een willekeurige webwinkel en grote kans dat je er met iDeal kunt betalen. Althans, dat is wat wij zelf altijd dachten. In werkelijkheid blijkt het iets anders te zitten: maar 79,5 procent van alle webwinkels in Nederland gebruikt iDeal als mogelijke betaaloptie.

Dat percentage hebben wij via Dataprovider.com, dat inmiddels meer dan negenhonderdduizend webwinkels uit Europa in haar database heeft staan. In eerste instantie reageerden wij nogal verbaasd over dit relatief lage percentage, want het zou betekenen dat één op de vijf Nederlandse webwinkels geen iDeal aanbiedt.

Toch lijkt dit te kloppen, zo verzekert Iris Rigter ons. “Het lage percentage is grotendeels te verklaren door onbetrouwbare webwinkels.” Dataprovider crawlt niet alleen websites om te zien of ze een webwinkel zijn, maar hangt er tegelijkertijd een bepaalde ’trust score’ aan, die aangeeft hoe betrouwbaar een website is. Die score loopt van 0 tot 100 en is gebaseerd op factoren als de aanwezigheid van contactgegevens of een SSL-certificaat.

Onder betrouwbare webwinkels is percentage hoger

“Kijk ik alleen naar webwinkels die een Trust Score van boven de 50 hebben, dan is het percentage webwinkels dat iDeal gebruikt voor betalingen alweer gestegen naar 89 procent”, zo legt Iris uit. Dat iDeal veel meer vertegenwoordigd is bij de zogeheten betrouwbare webwinkels, is volgens haar logisch te verklaren. “Onbetrouwbare webwinkels hebben vaak als doel om betaalgegevens van mensen te achterhalen en hebben daarbij het liefst creditcardgegevens, dus dan is het voor de criminelen achter die websites niet handig om iDeal te gebruiken.”

‘Sommige webwinkels accepteren gewoon geen iDeal’

Iris benadrukt echter dat er natuurlijk ook gewoon betrouwbare webwinkels zijn die geen iDeal accepteren. “Daarnaast hebben we een kleine foutmarge van zo’n 5 procent ingecalculeerd, omdat sommige webwinkels hun betaalmethodes op zo’n gekke plek zetten dat het voor onze spiders lastig is om deze te vinden.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten